La quarta part dels usuaris es penedeix d’haver compartit informació personal en internet

L’últim baròmetre del CIS revela l’àmplia preocupació davant dels riscos que la xarxa implica.

L’últim baròmetre del CIS revela l’àmplia preocupació davant dels riscos que la xarxa implica.
L’últim baròmetre del CIS revela l’àmplia preocupació davant dels riscos que la xarxa implica.

L’últim baròmetre del CIS revela que la majoria d’usuaris d’internet se senten insegurs davant dels possibles riscos que la xarxa comporta. L’enquesta aprofundeix, a més, en els usos d’adults i menors i en la protecció de dades just en el moment en què s’aplica la major regulació en aquest sentit amb el nou Reglament Europeu de Protecció de Dades (RGPD).

El 76% dels enquestats es declaren molt o bastant preocupats per la protecció de dades i el possible ús d’informació personal per altres persones en internet. El mateix percentatge opina que les polítiques de privacitat i la informació que les pàgines web donen sobre el tractament de dades no són clares ni fàcils d’entendre, encara que més de la meitat confessen no haver llegit mai o pràcticament mai els documents que els llocs web estan obligades a publicar.

La sensació de desinformació sobre els riscos supera la meitat dels enquestats i, a més, mostren preocupació a diferents nivells. També varia la preocupació depenent de les plataformes i entitats amb què tracten.

Poca gent és lliure hui en dia d’algun tipus de ciberabús per part d’entitats o persones particulars. Com a mostra, dos de cada tres dels enquestats declaren que en algun moment ha contactat amb ells algú a qui no recorden haver donat les dades mai. Tanmateix, només el 25% d’aquestes persones han arribat a demanar la cancel·lació o eliminació del seu perfil d’una base de dades. Aquesta passivitat contrasta amb el que les persones entrevistades diuen que farien en cas de patir un frau tan ordinari com és l’ús de les seues dades personals sense consentiment, ja que la majoria assegura que arribarien a denunciar-ho a la policia o a altres entitats.

L’altra cara de les xarxes socials

Les xarxes socials són un dels motius principals per què qualsevol de nosaltres acabem connectant-nos a internet al llarg del dia. Més del 90% dels enquestats en el baròmetre accedeixen a la xarxa a través del telèfon mòbil, i aquest accés en qualsevol lloc i moment implica la generalització d’un ús més espontani dels continguts que compartim amb persones conegudes i desconegudes.

Segons l’estudi del CIS, una amplíssima majoria pensa que les xarxes socials no cuiden de la seguretat de les dades personals i la major preocupació està associada a la publicació de fotos i vídeos personals. Les aficions, opinions i fins i tot l’historial laboral són dades personals que els entrevistats reconeixen compartir sense massa cura, mentre que es mostren més reticents a fer públiques altres informacions com ara les relacions sentimentals o d’amistats. A més, una de cada quatre persones es penedeix d’haver compartit alguna informació en una xarxa social.

L’atenció als menors

Pel que fa als menors d’edat, un 70% dels entrevistats es declara a favor d’algun tipus de control o restricció, mentre que la resta considera que no hi deurien tindre accés de cap manera. L’àmplia majoria dels primers assenyalen els pares i mares com els principals responsables del control i formació dels més menuts respecte a les noves tecnologies.

Les preocupacions principals sobre els riscos a què s’enfronten xiquets i xiquetes, com en el cas de les persones adultes, se centren en la difusió de fotos o vídeos compromesos, però també en el fet de donar massa informació personal a gent que no coneixen o, també, de ser víctimes d’assetjament o enganys amb l’objectiu de concessions sexuals.

També et pot interessar

stats