Quan el turisme valencià va ser objectiu d'ETA

A partir de 2001 la banda terrorista va situar el sector turístic valencià com a objectiu de les seues accions.

La ciutat d'Alacant va ser objectiu d'ETA al 2003 i 2004.
La ciutat d'Alacant va ser objectiu d'ETA al 2003 i 2004.

El primer atemptat d'ETA a la Comunitat Valenciana va tindre com a objectiu el sector turístic. Va ser el 29 de juny de 1979. Dues bombes van esclatar en dos hotels de Benidorm, a la Marina Baixa. No hi hagué víctimes.

Els atemptats dels anys 80 i 90 no estan relacionats amb el turisme, tot i que deu persones van ser víctimes mortals d'ETA.

Amb el canvi de segle, a partir de 2001, ETA posa en marxa un atac intensiu contra els interessos turístics valencians. L'onada d'atemptats va durar quatre anys, fins al gener de 2005.

En març de 2001 els terroristes deixaren un cotxe bomba davant d'un hotel de Gandia. Els arficiers de la policia el desactivaren i a la Safor no hi va haver víctimes.

L'agost de 2002 esclata un artefacte en una hamburgueseria de Torrevella. El local del Baix Segura s'havia desallotjat.

En juliol de 2003 els terroristes feren esclatar el mateix dia dos artefactes en dos hotels d'Alacant i de Benidorm. Causaren 13 ferits, dels quals un de greu.

A l'Esplanada d'Alacant va esclatar al desembre de 2004 un artefacte de poca potència que no va causar danys a cap persona.

I en 2005 hi hagué dos atemptats en gener i febrer, a Dénia i a la Vila Joiosa. A la capital de la Marina Alta atemptaren contra un hotel i provocaren un ferit lleu i el desallotjament de dues-centes persones. A la Vila Joiosa l'objectiu fou una residència d'una entitat bancària i no hi hagué cap persona afectada.

Una etarra, Olaia Castresana, va morir a Torrevella en juliol de 2007, quan manipulava un artefacte a l'apartament que ocupava. És presumible que preparara un atemptat contra aquesta zona turística. 11 persones resultaren ferides en l'edifici on s'ocultava la terrorista.

També et pot interessar

stats