"Putes, eixiu de les conilleres": el càntic masclista d'un col·legi major de Madrid a les veïnes d'enfront

La Fiscalia de Madrid investigarà si els crits masclistes constitueixen un delicte d'odi

Un moment en què els residents de l'Elías Ahuja llancen càntics masclistes contra les veïnes per la finestra
Un moment en què els residents de l'Elías Ahuja bramen càntics masclistes contra les veïnes per la finestra / À Punt NTC
À Punt NTC
Laura Garsando @apuntnoticies
06 d'octubre 2022 - 11:46 Actualitzat: 06 d'octubre 2022 - 18:45

Les xarxes socials s'han encés en les últimes hores arran d'uns vídeos que mostren un episodi d'assetjament masclista que té com a protagonistes part dels residents del Col·legi Major Elías Ahuja de Madrid, adscrit a la Universitat Complutense i íntegrament masculí. En les gravacions es veu i se sent com un jove trau el cap per la finestra i comença un càntic, a tall de crit de guerra, per a dirigir-se a les estudiants que viuen en el centre Santa Mónica, ubicat just enfront: "Putes! Eixiu de les conilleres!" brama l'individu, mentre els companys de residència el coregen.

"Sou unes putes nimfòmanes!" o "Vos promet que follareu totes en la capea" són altres de les perles amb què el protagonista del qüestionat discurs escridassa les veïnes de l'Elías Ahuja, animat i aclamat per la resta de joves. Ells, tot seguit, imiten sons guturals com si foren animals. Les proclames han corregut com la pólvora per internet i han fet esclatar una onada d'indignació ciutadana. "Deplorable", "por", "vergonyós", "gentola", "violadors"... Són alguns dels qualificatius més repetits en les xarxes socials.

Segons sembla, els fets van tindre lloc diumenge a la mitjanit i formen part d'una "tradició" que es repeteix any rere any al Col·legi Major Elías Ahuja. El líder dona el tir d'eixida al càntic misogin i, posteriorment, el segueixen en grup els altres residents, que alcen les persianes per a mostrar les habitacions il·luminades de la finca en una espècie de coreografia visual premeditada.

La repercussió del polèmic ritual enguany ha sigut tal que han obligat a la direcció de l'Elías Ahuja, gestionat per l'orde dels monjos agustins, a moure fitxa i donar explicacions públicament pels fets. En un comunicat emés aquest dimecres, el col·legi major condemna "rotundament" les "expressions inacceptables" dels residents i assegura que ha intervingut. Per a començar, ha expulsat els "col·legials implicats", als qui també obligarà a "oferir disculpes públiques" a través d'una carta a la direcció i les internes del Col·legi Major Santa Mónica. També assegura que exigirà als residents que participaren en les proclames a assistir a "cursos per a la sensibilització en igualtat de gènere" i a "col·laborar" en "activitats solidàries i de voluntariat". Entrevistat en la Cadena Ser, el director de la residència masculina afirma que va tractar de frenar les consignes "de seguida que va escoltar-les" però que no va arribar "a temps".

Un portaveu del centre citat per Efe ha explicat que la mateixa nit en què va ocórrer l'incident el director ja va identificar els interns que hi havien pres part. "L'endemà, el que va proferir els insults ja estava expulsat", assegura aquesta font. Hi ha altres expulsats als qui s'està comunicant "progressivament" la decisió, però el col·legi no precisa la xifra exacta d'estudiants afectats perquè la investigació per a identificar "qualsevol que haja pogut proferir qualsevol classe d'insult o falta de respecte" continua oberta.

D'altra banda, la Universitat Complutense també ha mogut fitxa i ha expressat un "rebuig total" als insults masclistes proferits al seu campus. Ha assegurat que obrirà "un expedient informatiu per a analitzar el que ha ocorregut i dirimir responsabilitats" i que treballarà "de manera coordinada amb la resta de les universitats per a aplicar sancions als col·legials involucrats".

La Fiscalia investigarà si els crits masclistes són delicte d'odi

A la investigació que ha obert la Universitat Complutense i a les múltiples mostres de rebuig des de diversos sectors de la societat s'ha sumat la Fiscalia, que ha anunciat la incoació de diligències per a determinar si es tracta d'un delicte d'odi.

Mostra del "terror sexual" cap a les dones

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha qualificat d'"inexplicables, injustificats i absolutament repugnants" els comportaments "masclistes" que es mostren en els vídeos virals. I ha fet una crida a tots els partits polítics i els mitjans de comunicació per a donar una resposta "unitària" i "amplia" de rebuig cap a aquesta classe de discursos.

També la ministra d'Igualtat, Irene Montero, ha condemnat els fets i ha assenyalat que demostren la necessitat d'impartir educació sexual a la infància i la joventut, a més de combatre la "cultura de la violació i el terror sexual" que veu les dones com a "objectes sexuals". En la mateixa línia s'ha pronunciat secretària d'Estat del ram, Ángela Rodríguez, qui ha dit que "una altra cultura sexual és possible, necessària i aprendible, una del gaudi i el respecte, una cultura feminista".

Precisament la delegada del govern contra la violència de gènere, Victoria Rosell, ha alertat aquest dijous des d'unes jornades celebrades a Palma que estan "calant" entre els joves espanyols els missatges "negacionistes" de la violència masclista. Un fenomen que ha atribuït a "l'abandonament", en algunes comunitats autònomes, de l'educació per la igualtat entre homes i dones.

També ha rebutjat els fets el líder del principal partit de l'oposició. Alberto Núñez Feijóo, president del PP, ha manifestat que el que ha ocorregut al Col·legi Major Elías Ahuja és "inadmissible" i ha urgit els qui proferiren els insults masclistes a "deixar la caverna".

També et pot interessar

stats