Puja la presència de dones i de menors entre els migrants que arriben en pastera

Entre gener i el 21 d'octubre de 2022 van arribar a la Comunitat Valenciana 303 migrants i d'aquest total més del 4,6% eren dones i vora el 15% menors

Creu Roja atén a un menor arribat en pastera a la Comunitat Valenciana, en arxiu
La Creu Roja atén un menor que va arribar en pastera a la Comunitat Valenciana, en arxiu / Creu Roja

L'arribada de pasteres a les costes de les comarques del sud és un fenomen relativament nou perquè va començar el 2007. No és, en tot cas, un fenomen estàtic. La Creu Roja detecta més presència de dones i, sobretot, de menors d'edat entre els migrants que han arribat enguany a la Comunitat Valenciana, segons dades de l'ONG recollides fins al 21 d'octubre. Entre gener i el 21 d'octubre van arribar 303 migrants i d'aquest total més del 4,6% eren dones (14) i vora el 15% menors (45). Aquest percentatge és superior al de 2021, quan les dones representaven una mica més del 3% i els menors una miqueta més del 8%.

Durant el mes d'octubre hi ha hagut un degoteig en l'arribada de pasteres i aquest dimarts, 1 de novembre, n'ha sigut localitzada una altra amb nou migrants en una cala d'Altea. Fins al 21 d'octubre, la Creu Roja suma 26 intervencions en pasteres. Les dades globals, en tot cas i a falta de l'evolució dels últims dos mesos, semblen estar lluny de les de 2021 (69 intervencions) o de les de 2020 (83 intervencions), quan van arribar 859 i 924 migrants, respectivament.

Alguns dels menors que hi han arribat, a més, tenen poca edat. Un cas va ser el d'una de les dues pasteres que van tocar terra el passat  21 d'octubre entre Benissa i Calp, i a Benidorm. En una d'aquestes anava una dona i un xiquet de tres anys. Un mes abans, el 10 de setembre, van ser interceptades tres pasteres prop de la costa a l'altura de Calp (Marina Alta), la Vila Joiosa i Benidorm (Marina Baixa). En una d'aquestes anaven sis homes adults, cinc xiquets (un d'ells que anava amb el seu pare i un altre, amb l'oncle) i una dona embarassada.

També et pot interessar

stats