Puig "tranquil·litza" els alcaldes per la reversió de l'Hospital de la Ribera

Mentre el Consell parla de reversió feta de manera "dialogada, serena i eficient" i Ribera Salud la creu "poc brillant i un pas arrere".  

El president de la Generalitat, Ximo Puig, reunit a l'Ajuntament d'Alzira amb alcaldes i alcaldesses de la Ribera
El president de la Generalitat, Ximo Puig, reunit a l'Ajuntament d'Alzira amb alcaldes i alcaldesses de la Ribera / Natxo Francés (EFE)

El president de la Generalitat, Ximo Puig, acompanyat de la consellera de Sanitat Universal, Carmen Montón, s'ha reunit aquest dimecres amb 27 alcaldes i alcaldesses de la comarca de la Ribera en l'Ajuntament d'Alzira, a quatre dies de que l'Hospital comarcal passe a ser gestionat per la sanitat pública valenciana després de 18 anys de ser administrat per una UTE d'empreses privades amb la denominació comercial de Ribera Salud. En acabar la reunió, Puig ha assegurat que el procés de revertir la propietat al gestor públic s'està fent "des de la serenitat i des del diàleg, des de la tranquil·litat i l'eficiència". 

El president ha sentenciat que el "model Alzira" de sanitat privada que va implantar a la Comunitat Valencia el primer president del Partit Popular, Eduardo Zaplana, en 1999 "havia fracassat" i que ningú ha de sorprendre's perquè en el seu debat d'investidura, en juny del 2015, ja va avançar que la intenció del seu Consell anava a ser revertir els hospitals valencians de gestió privada (Alzira, Dénia, Torrevella, Elx-Crevillent i Manises) a l'administració pública. 

Puig, conscient dels dubtes que genera entre els usuaris de l'àrea de salut de la Ribera este procés, ha garantit que "el servei públic de sanitat [que substituirà el privat] millorarà les expectatives" de la ciutadania. "Estem absolutament convençuts que els ciutadans de la Ribera tindran una millor sanitat", ha reiterat el president de la Generalitat. Per això, la consellera de Sanitat Universal, Carmen Montón, ha explicat els alcaldes i alcaldesses i, després als periodistes, que la Generalitat farà un esforç inversor de 7,5 milions d'euros per a millorar la tecnologia de l'hospital comarcal, sobretot en els centres de salut i la destinada a la oncologia. Alhora, Montón ha explicat que s'està construint un nou aparcament públic i que abaixarà els preus de l'actual, que és de pagament. 

"Nou impuls o pas arrere", dues visions d'un mateix procés

Esta visió del procés de reversió a la sanitat pública valenciana de l'Hospital de la Ribera contrasta amb l'explicada aquest dimecres pels actuals admistradors privats, l'empresa Ribera Salud. El que per al president de la Generalitat constitueix "un nou impuls, una nova fita" en la defensa de "l'interés general" de les valencianes i els valencians,per a qui encara és gerent del Departament de Salut de la Ribera, Javier Palau és "una idea poc brillant" i "un pas arrere". 

Palau ha fet balanç de la seua gestió aquest dimecres assegurant que la finalització d'aquest contracte no posa fi al model Alzira a la Comunitat Valenciana, recordant que l'empresa encara gestiona els departaments de Dénia, Torrevella i Elx-Crevillent fins al 2025. L'encara gerent ha qualificat el "model Alzira" com d'èxit: "Els seus resultats estan fora de tot dubte i hem demostrat que es poden fer coses de manera diferent". Pel que fa a les xifres (obtingudes de l'informe oficial de la Conselleria de Sanitat ALUMBRA), Javier Palau ha assegurat que Ribera Salud entrega a la Generalitat l'hospital amb uns indicadors assistencials excel·lents, de qualitat i de promoció de salut que han permés estalviar "fins a 50 milions d'euros a l'any a l'administració pública".

"No tenim res amagat al calaix"

Preguntat per possibles llistes d'espera ocultes i la situació real que va a aflorar en el departament l'endemà de la reversió, el gerent ha assegurat que: "No tenim res amagat al calaix". També ha fet un repàs pel que ha sigut la relació amb l'administració pública des que es va anunciar la reversió, ara fa un any. Javier Palau considera que des de la Conselleria de Sanitat han tingut una actitud "poc elegant" i ha recordat algunes de les declaracions de diversos alts càrrecs sobre la gestió privada de l'hospital, que "ja estan imputats", encara que ha assegurat que no descarten presentar més querelles. Esta judicialització del procés de reversió de l'Hospital de la Ribera al sistema públic de salut valencià pot arribar fins a la qüestió de la liquidació final de comptes pel desacord entre el balanç de resultats de les dues parts:" Si ens posem d'acord no acabarà judicialitzant-se i si no ens posem d'acord, serà un jutge qui diga qui té la raó".

El representant de l'empresa Ribera Salud a l'Hospital d'Alzira ha anunciat l'obertura d'una investigacó interna per a determinar el responsable de la suposada destrucció de documents interns. Inspectors de la Conselleria de Sanitat es van desplaçar fins al centre la setmana passada després de rebre una denúncia en una comissaria de policia sobre l'eliminació de documents sensibles en mans de l'hospital. Els informes encara estan oberts. Javier Palau ha conclòs la seua intervenció reiterant que "totes les dades no només manifesten que la reversió no està justificada objectivament sinó que, a més, ens avalen davant de futurs intents de desacreditar la nostra gestió".

També et pot interessar

stats