Puig i Iglesias destaquen la urgència d'aplicar la llei d'emergència climàtica per a previndre danys al litoral

El vicepresident segon del govern espanyol visita la Marina Alta i la Safor per a comprovar els desperfectes ocasionats per la borrasca Gloria.

Rubén Martínez Dalmau, Ximo Puig i Pablo Iglesias, durant la seua visita a les platges d'Oliva

El vicepresident segon del govern espanyol i ministre de Drets Socials i Agenda 2030, Pablo Iglesias, s'ha desplaçat aquest dimecres a les comarques de la Marina Alta i la Safor per a comprovar en primera persona els danys que la borrasca Gloria va deixar en el litoral. L'ha acompanyat el president de la Generalitat, Ximo Puig, i el vicepresident del govern valencià, Rubén Martínez Dalmau. Tant Puig com Iglesias han coincidit en la necessitat urgent d'aplicar la llei d'emergència climàtica per a previndre destrosses d'aquest tipus, derivades de temporals i cada vegada més freqüents. 

Durant la visita, Iglesias ha qüestionat el model de construcció a la costa i ha afirmat que els danys que ha patit bona part del litoral Mediterrani per l'últim temporal són conseqüència "del fracàs d'un model que es basa en els 'pelotazos' urbanístics i l'especulació".

Ho ha dit a Dénia, una ciutat que ha visitat amb el delegat del govern, Juan Carlos Fulgencio, i el vicepresident segon del Consell, Rubén Martínez Dalmau. A continuació, s'ha desplaçat a Oliva, on s'ha trobat amb el president de la Generalitat, Ximo Puig, que ha destacat que el "Mediterrani és la zona 0 del canvi climàtic".

Puig i Iglesias han analitzat el mal que la borrasca ha fet al litoral i el cap del Consell ha ressaltat que el govern de la Generalitat estarà treballant amb el d'Espanya per a veure de quina manera es pot "previndre i millorar" la realitat de la costa valenciana i alhora "oferir seguretat i ocupació a les persones que veuen amb preocupació aquesta situació".

Després de mostrar les condolences a les víctimes del temporal i agrair la labor del personal que ha treballat en aquesta emergència, Iglesias ha insistit que el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha donat ordres “d’accelerar els tràmits de tots els departaments ministerials perquè les ajudes s’agiliten i s’executen immediatament”. 

Iglesias ha dit que cal implementar la Llei d’emergència climàtica i plantejar “un model de desenvolupament que faça front a l’emergència climàtica que els ciutadans pateixen en la pròpia pell”, ha agregat. “El que no és sostenible ecològicament tampoc ho és econòmicament, ni per al turisme”, ha dit.

Iglesias: "Cal afrontar el canvi climàtic com a estratègia de país”

Segons el líder d’Unides Podem, cal acabar amb un model de desenvolupament basat en l’especulació urbanística, i “és clau que entenguem el que significa afrontar el canvi climàtic com a estratègia de país”.

Els temporals de Gloria han causat la mort de 14 persones, dues desaparicions i més de 80 ferits en diferents punts de Espanya. Els danys causats pel temporal Gloria són de 71 milions d’euros en uns 10.000 sinistres, segons les estimacions provisionals del Consorci de Compensació d’Assegurances.

També et pot interessar

stats