Puig: “La Comunitat Valenciana té una gran oportunitat i no podem canviar de rumb, seria un error històric tornar al passat”

El candidat del PSPV a la reelecció defensa els èxits en ocupació, sanitat i vivenda dels últims huit anys

Entrevista al candidat del PSPV a la reelecció, Ximo Puig / À Punt NTC

"La Comunitat Valenciana té una gran oportunitat i no podem canviar de rumb, seria un gran error històric tornar al passat". En aquesta tessitura ha situat la societat valenciana el president Ximo Puig en l'entrevista a À Punt, l'última dels candidats autonòmics de partits amb presència a les Corts. El passat, ha dit, que representa el PP d'abans de 2015, de la Fórmula 1, de "paradigma de la corrupció", que va deixar l'autonomia en un estat "lamentable". "Són els mateixos, i les mateixes polítiques", ha destacat Puig, que ha reivindicat la gestió en pandèmia i l'estratègia que ha seduït Volkswagen, perquè instal·le la gigafactoria de bateries a Sagunt, com a evidència que des de la gestió de les forces progressistes "ens va millor". Fites que ha contraposat a l'actitud dels populars, amb "guerres estèrils de l'aigua, que només han servit al PP per a guanyar vots, però no hi han portat ni una gota".

"La Comunitat Valenciana no és trofeu per a ningú", ha dit Puig amb relació a la interpretació del 28M com la primera fase d'un hipotètic canvi a la Moncloa en les generals. Ha acusat el PP i Vox de situar la campanya en clau estatal "perquè no tenen projecte per a la ciutadania" i entén que per això volen "intentar incorporar el soroll espanyol". També ha criticat durament la generalització de la societat valenciana i l'afició de Mestall com a racista, pels insults a Vinícius Junior. "Ni la societat valenciana és racista, ni era corrupta quan ho deia Madrid, que eren els dirigents populars. No tolerem l'estigmatització. Lluitarem contra el racisme, però no deixaren que ens atropellen", ha assenyalat. Contra aquest marc negatiu, defensa la seua campanya "propositiva", amb anunci diari de noves mesures i l'aval de la millora de "tots els indicadors de 2015". En aquesta línia, i des de la gestió autonòmica, ha situat la conquesta de la gigafactoria de Volkswagen, "la inversió industrial més gran en Espanya en dècades". O també els 450.000 nous ocupats i la reducció de la desocupació juvenil. Puig s'ha compromés a assegurar "una oportunitat de treball" a través de la Generalitat a l'alumnat d'FP i universitari que no haja trobat faena en el primer any des de la fi dels estudis.

Ni la societat valenciana és racista, perquè ho diga Madrid, ni era corrupta quan ho deien també, que eren els dirigents populars. No tolerem l'estigmatització. Lluitarem contra el racisme, però no deixaren que ens atropellen

El líder socialista assegura haver tret de la pandèmia la lliçó que "cal enfortir la sanitat i el sistema social". Insisteix en la voluntat d'avançar cap a una sanitat "més forta", un camí que es va iniciar posant fi al copagament i que continuarà en la reversió total de la privatització d'àrees de salut com la de la Marina. "Vam revertir les retallades del PP. Ells invertien 5.000 milions, nosaltres 8.000. Hem incorporat 16.000 treballadors, però no són suficients, hem d'anar més enllà", ha promés el president, que ha anunciat atenció primària als ambulatoris les 24 hores i "no perdre" la presencialitat. En matèria social, Puig proposa avanços en salut mental, una nova mirada al model de residències i l'ajuda, ja anunciada de bonificacions de família nombrosa a les que tenen dos fills, perquè "la barrera econòmica no siga fre" per a la natalitat.

Al llarg de l'entrevista, Puig ha defensat avançar en una política fiscal més progressiva, com la rebaixa ja aplicada a les rendes més baixes que, segons ha dit, "ha beneficiat el 97% dels valencians". "Quan arribarem al Consell, les rendes més baixes eren les que més pagaven d'Espanya i les més altes, les que menys. I ara és a l'inrevés", ha assegurat. En aquest sentit, ha acusat el PP de demagògia i assegura que "el debat de rebaixes massives" dels populars, parla en realitat "de les privatitzacions i retallades que hem viscut ací". Ha reivindicat el candidat socialista les rebaixes de taxes autonòmiques o les mesures d'ajuda per la inflació com a mostra de les polítiques de suport de la Generalitat a les famílies, en un context d'inflació. I ha anunciat que la gratuïtat del transport per a la gent jove continuarà tot el 2023 i s'estudiarà per al 2024.

Pel que fa a la reforma del model finançament, ha acusat el PP de doble moral, per bloquejar l'acord estatal, fent impossible cap avanç amb l'obstruccionisme contra Pedro Sánchez. Situa la prioritat de la Generalitat en l'habitatge i anticipa que aplicarà la llei estatal per a "almenys" aturar els preus; també per a invertir en l'edificació d'habitatge públic, per la qual cosa ha anunciat una "operació global" a agents públics i privats per a facilitar el dret a l'habitatge des de la col·laboració publicoprivada. No serà aquesta la primera mesura que aplicarà en el cas de continuar en el Consell, sinó la de noves accions per la unitat contra la violència masclista. En aquest sentit, ha instat a "actuar durament en l'àmbit públic amb persones condemnades per maltractament que ara es passegen com si res", en una referència vetlada al candidat de Vox, Carlos Flores, perquè, segons ha explicat, "cal consciència i ètica en tots els àmbits de la vida".

També et pot interessar

stats