Puig anuncia un pla pilot per a accelerar el repoblament dels camps d'ametlers afectats per la xilel·la

El president de la Generalitat arranca a Brussel·les un compromís per a modificar l'assignació de fons europeus destinats a finançar el projecte.

El president de la Generalitat, Ximo Puig, saluda al comissari d'Agricultura i Desenvolupament Rural, Phil Hogan
El president de la Generalitat, Ximo Puig, saluda al comissari d'Agricultura i Desenvolupament Rural, Phil Hogan

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha anunciat un pla pilot per al repoblament de cultius en els camps d'ametlers afectats per l'epidèmia de Xylella fastidiosa, a les comarques del nord d'Alacant.

"Hem d'implementr ajudes probablement majors i donar una eixida de futur a aquells camps que queden desertitzats", ha explicat Puig després de reunir-se amb el comissari europeu d'Agricultura i Desenvolupament Rural, Phil Hogan. El cap del Consell es troba de un viatge institucional a Brussel·les per a defendre la inclusió del corredor cantabricomediterrani en el pla de xarxes transeuropees 2021-2027.

Ximo Puig assegura que ha obtingut el "compromís" del comissari europeu per a modificar l'assignació de fons agrícoles en el Pla de Desenvolupament Rural (PDR) fins a 2020 i accelerar, a partir d'aquest pressupost, l'activació "de forma immediata" d'un pla de mesures a les zones afectades pel bacteri vegetal. En l'actualitat, l'única possibilitat de control contra la xilel·la és arrancar els arbres afectats, per tal que no contagie altres especies vegetals.

En diverses reunions amb el sector, els represententants de la Conselleria d'Agricultura han avançat la possibilitat de replantar els camps afectats amb noves espècies resistents, un projecte que ara podria agafar impuls amb la nova reasignació de fons europeus.

Ajudes a la modernització de regadius

El president de la Generalitat també ha associat amb aquesta reasignació de fons la possibilitat d'ajudes a la modernització de regadius. "Estem plantejant 1.000 milions d'inversió en els regadius valencians i podem traure fons europeus", ha explicat.

Ximo Puig també ha traslladat al comissari la que considera la principal preocupació dels agricultors valencians, que és el preu del producte final i la pèrdua de marge en la cadena comercial, que fa que el consumidor pague el quilo de taronges a Brussel·les a 4 euros mentre que l'agricultor percep entre 28 i 35 cèntims. En aquest sentit, ha explicat que, segons li ha avançat Hogan, la Comissió Europea treballa en una directiva per a "protegir l'agricultor amb més transparència en els mercats" i evitar els abusos d'algunes persones a la cadena.

El president de la Generalitat també ha abordat amb el comissari la necessitat d'augmentar l'assignació de fons per a la Comunitat Valenciana en la pròxima revisió de la Política Agrària Comunitària (PAC), que considera esencials per a combatre la desocupació a les zones rurals.

A més, ha traslladat la preocupació fitosanitària a la Comunitat Valenciana pels controls a les importacions de productes d'altres països, com les taronges sud-africanes, i ha reclamat que la Unió Europea assegure la reciprocitat en les condicions de competència comercial en aquests intercanvis.

També et pot interessar

stats