Puig anuncia mesures per a lluitar contra el despoblament a la Comunitat Valenciana

L'Agència Valenciana Antidespoblament i el Consell coordinaran un pla conjunt per a donar resposta a problemes de mobilitat, educació, sanitat, ocupació i fiscalitat.

Puig i els alcaldes de les poblacions afectades en la presentació, aquest matí, del pla d'ajudes contra el despoblament. Font: GVA
Puig i els alcaldes de les poblacions afectades en la presentació, aquest matí, del pla d'ajudes contra el despoblament. Font: GVA

El Consell aprovarà dijous el decret de les ajudes per a combatre el despoblament que pateixen molts municipis de la Comunitat Valenciana. Un decret que ja es va anunciar l'agost passat i que preveu una línia d'ajudes de tres milions d'euros per a 143 municipis valencians. Es tracta de la primera línia de subvencions aprovada per l'Agència Valenciana Antidespoblament i se sumarà al Fons de Cooperació Municipal impulsat pel Consell el 2016 i amb el suport de les diputacions de Castelló, Alacant i València per a l’exercici que ve.

Puig ha destacat la importància d’assolir una política de superació dels desequilibris territorials basada en una aliança amb els ajuntaments i amb una estratègia comuna. En aquest sentit, la Generalitat ha posat en mans dels alcaldes aquestes ajudes perquè siguen els que decidisquen com invertir-les. El Fòrum de Municipis d'Interior de la Comunitat Valenciana ha estat mesos treballant per a establir els criteris dels municipis que podran sol·licitar ajudes. Seran cinc: la demografia, la taxa de creixement de població, l’índex d'envelliment, la dependència i la taxa migratòria

Es busca beneficiar, sobretot, les poblacions més xicotetes i totes hauran de presentar una memòria de l'ús que facen dels fons.

Des de la Generalitat es defensa la lluita contra el despoblament com una prioritat, ja que es tracta d'un problema que genera una situació de desequilibri territorial que perjudica el conjunt de la Comunitat Valenciana. Es pretén superar, ha dit Puig, les desigualtats no sols per raó de renda, sinó també per raó de procedència geogràfica amb l'objectiu que la nostra comunitat estiga tan cohesionada com siga possible.

Per altra banda, la Diputació de Castelló ha demanat al govern central impulsar el corredor del Cantàbric al Mediterrani contra el despoblament. El ple de la Diputació ha reivindicat, per unanimitat i en forma de declaració institucional al govern central, que impulse al més prompte possible aquest corredor com un eix estratègic per al desenvolupament de la província i contra el despoblament de l'interior de Castelló.

També et pot interessar

stats