El PSOE i Unides Podem ultimen una proposta per a retirar les medalles a Billy el Niño

Una petició valenciana acumula més de 82.000 firmes en la plataforma Change.org per a eliminar les condecoracions ‘post mortem’.

Fotografia d'arxiu (20
Fotografia d'arxiu (20 / 11/1981), de l'expolicia de la Brigada Polític Social del franquisme Antonio Fernández Pacheco / Efe

El PSOE i Unides Podem ultimen una proposició no de llei conjunta perquè siga possible retirar les condecoracions a Antonio Fernández Pacheco, Billy el Niño, acusat de tortures i detenció il·legal durant la dictadura, mort de coronavirus als 73 anys d’edat sense ser jutjat.

El president del grup parlamentari d’Unides Podem, Jaume Asens, ha explicat aquest dijous en una entrevista en RNE que aconseguiran un acord “en qüestió d’hores” per a presentar en el Congrés un text que inste a retirar les medalles al policia franquista. “Serà via parlamentària”, ha aclarit Asens després que la vicepresidenta Carmen Calvo avançara que hi hauria una rectificació per a aplicar la mesura post mortem. “Des del gener estava aprovada la proposició de llei de memòria històrica que permet la retirada de condecoracions; ara falta que afecte també les persones mortes”, ha indicat Asens.

Al febrer, Unides Podem va rectificar “l’error” d’haver votat en contra de demanar al govern facilitar el full de serveis de Billy el Niño, un rebuig inicial que va justificar en la prudència davant dels “dubtes jurídics”. Una setmana després, la mesa del Congrés va donar al febrer el vistiplau a publicar l’expedient de la concessió de medalles de Billy el Niño, però va ratificar-ne el rebuig a fer-lo públic.

“És una qüestió de decència i salut democràtica, i té a veure amb els drets de les víctimes”, ha defés el també portaveu dels comuns, i tot seguit ha remarcat que hi ha consens en el govern espanyol per a poder retirar aquesta distinció.

Una petició valenciana acumula més de 80.000 firmes

Hui en dia, escoltar el nom Billy el Niño és posar-li cara al desconegut aparell repressor del règim franquista. “Sense que la mort de ningú siga motiu de celebració, les nombroses víctimes lamenten que haja mort sense ser jutjat pels innombrables delictes de tortura que li imputen”, denuncia una petició del portal Change.org dirigida al president espanyol, Pedro Sánchez. Aquesta demanda, sorgida en territori valencià, acumula en una setmana més de 82.000 firmes de persones anònimes.

“Les víctimes dels seus segrestos i tortures, i els qui van morir per la repressió policial franquista mereixen la retirada immediata del reconeixement de l’Estat a aquest assassí”, manifesta el text, en referència al crim del militant del Front d’Alliberament Popular Enrique Ruano, el qual s’ha relacionat amb González Pacheco.

També et pot interessar

stats