El PSOE i Unides Podem proposen limitar el poder del CGPJ per a pressionar el PP

La institució judicial està en funcions des de fa vora dos anys, i la seua renovació és motiu de constants crítiques entre els partits.

El PSOE i Unides Podem proposen limitar el poder del CGPJ per a pressionar el PP
El PSOE i Unides Podem proposen limitar el poder del CGPJ per a pressionar el PP

Colp d'efecte del PSOE i Unides Podem per a pressionar el PP en la reforma del poder judicial. Els dos partits integrants del govern de coalició han registrat una iniciativa aquest dimecres per a limitar els poders del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) quan està en funcions. Des del govern central deixen clar que la negociació amb els populars està en marxa, però el PP ho nega. El CGPJ protagonitza una acarnissada polèmica pel retard de la renovació dels seus membres. La institució fa prop de dos anys que està en funcions, amb una composició hereva de l'última majoria absoluta del Partit Popular de Mariano Rajoy. El creuament de retrets ha sigut una constant entre les formacions polítiques.

Segons han informat fonts del grup parlamentari d'Unides Podem, l'argument per a defendre aquesta iniciativa és que un òrgan caducat no hauria de prendre decisions importants quan està en funcions i per això cerquen acabar amb aquesta “anomalia”. La presentació d'aquesta iniciativa no implica la retirada de l'altra proposició de llei amb la qual els partits del govern pretenen canviar el sistema de renovació perquè una part dels magistrats siguen triats per majoria absoluta del Congrés i no per dos terços, com fins ara, amplien aquestes fonts.

Aquesta nova proposta només inclou la limitació de les funcions del CGPJ quan el seu mandat està caducat, alguna cosa que ja es contemplava en la iniciativa anterior, que, no obstant això, anava més enllà que aquesta perquè plantejava també la reforma del sistema d'elecció dels magistrats.

Unides Podem defèn que aquest acord amb el PSOE suposa un “pas molt important” quant al bloqueig de la renovació de l'òrgan de govern dels jutges per la negativa del PP de negociar la seua composició si la formació morada no queda fora del repartiment. “En els últims dos anys hem vist com una institució amb l'òrgan caducat prenia decisions molt importants envers el poder judicial. Això és el contrari del que passa amb els altres poders de l'Estat. El Congrés i el govern no poden prendre decisions importants quan estan en funcions”, destaquen fonts de la formació.

En concret, es proposa limitar les principals funcions del CGPJ, un total de quinze, entre les quals hi ha la de participar en la selecció de nous jutges i magistrats; resoldre els ascensos, la provisió de destinacions, així com exercir l'alta inspecció dels tribunals o elaborar els informes sobre els avantprojectes de llei. L'òrgan de govern dels jutges, no obstant això, sí que podrà realitzar aquelles altres actuacions que siguen indispensables per a garantir el seu funcionament.

stats