Proven “amb èxit” una nova teràpia per a millorar el tractament del càncer de mama triple negatiu

Amb aquest nou enfocament, s’obri una nova oportunitat terapèutica per a millorar els resultats en pacients amb aquest tumor més difícil de diagnosticar.

L'equip d'investigació, en una imatge d'arxiu
L'equip d'investigació, en una imatge d'arxiu / GVA

Un equip d’investigació en el qual participen el Centre d’Investigació Príncep Felip (CIPF) i la Universitat Politècnica de València (UPV) ha aconseguit provar “amb èxit” una nova teràpia que pot millorar el tractament del càncer de mama triple negatiu, un dels més difícils de diagnosticar i amb menys opcions de tractament.

Aquesta nova teràpia ha aconseguit fins ara inhibir el creixement tumoral, reduir la metàstasi i disminuir la toxicitat del fàrmac antitumoral navitoclax. Els assajos preclínics, però, encara no poden assegurar la recurrència del tumor, segons ha informat la Conselleria de Sanitat en un comunicat.

Aquest tipus de tumors no expressen cap dels tres receptors involucrats en la majoria de càncers de mama (estrogen, progesterona i HER2), de manera que els tractaments més comuns com a teràpia hormonal no són viables en aquestes pacients. Però l’estudi demostra que un tractament combinat d’un inductor de senescència –envelliment cel·lular– i una nanopartícula senolítica –que elimina selectivament les cèl·lules danyades–, retarda el creixement tumoral i redueix les metàstasis, segons han demostrat les proves en un ratolí amb càncer de mama agressiu.

Nou enfocament

Amb aquest nou enfocament, s’obri una nova oportunitat terapèutica per a millorar els resultats en pacients amb càncer de mama. Així mateix, es planteja un nou tractament combinat que pot ser rellevant per a altres fàrmacs quimioterapèutics.

Els resultats, publicats en la prestigiosa revista Journal of Controlled Release, ofereixen noves aproximacions terapèutiques per a avançar en fases posteriors i assajos clínics, i permeten abordar diferents tipus de tumor.

També et pot interessar