Les protestes contra l’empresonament de Hasél eleven la tensió política

La segona jornada d’aldarulls acaba amb 48 detinguts, 29 a Catalunya i 19 a Madrid, i més d’un centenar de ferits.

Les protestes contra l’empresonament de Hasél eleven la tensió política
Les protestes contra l’empresonament de Hasél eleven la tensió política

Les protestes contra l’empresonament del raper Pablo Hasél estan elevant la tensió entre els partits polítics. Els aldarulls en la matinada de dijous s’han estés a Madrid i han acabat en la detecció de 48 persones, 29 a Catalunya i 19 a Madrid. A més, els disturbis de Madrid han acabat a més amb 55 persones ferides, de les quals 35 són policies, segons un balanç provisional. I a Catalunya, la segona jornada d’incidents ha conclòs amb més de 50 ferits, 25 d’ells agents dels Mossos d’Esquadra.

Al camp polític, les declaracions de Pablo Echenique en suport de les protestes han provocat un allau de crítiques, dins i fora el govern espanyol. La vicepresidenta primera del govern espanyol, Carmen Calvo, ha expressat aquest dijous el seu rebuig al suport donat pel dirigent d’Unides Podem als manifestants violents que van donar suport al raper Pablo Hasél i l’ha instat a ser responsable amb el càrrec públic que ocupa. La vicepresidenta ha recalcat que cap dret es pot defensar ni expressar amb violència i ha considerat que aquesta és una línia roja absoluta.

Des de l’oposició política, la postura d’Echenique ha rebut una queixa generalitzada. Així, els diputats del PP, Vox i Ciutadans que han intervingut en el ple del Congrés durant un debat sobre les mesures socials en defensa de l’ocupació han manifestat el seu rebuig i condemna de les declaracions del portaveu d’Unides Podem. L’oposició ha demanat la destitució de Pablo Iglesias, vicepresident segon del govern, o que Echenique demane perdó.

A les crítiques s’ha sumat el Sindicat Unificat de Policia (SUP), que qualifica d’“escandalós” que un partit que forma part del govern done suport a les protestes violentes de Madrid i Catalunya per a demanar l’alliberament del raper Pablo Hasél.

També Més Madrid ha parlat del tema. El portaveu de Més Madrid en l’Assemblea regional, Pablo Gómez Perpinyà, ha dit que al seu grup “no li agraden” i li “entristeixen” els successos de la nit del dimecres a Madrid, encara que ha destacat que “és important que l’arbre no impedisca veure el bosc”, ja que hi ha una persona empresonada “per fer música”.

Calero assegura que a València no hi ha haver cap càrrega policial

A València, mentrestant, la delegada del Govern a la Comunitat Valenciana, Gloria Calero, ha deixat clar que els aldarulls “no porten enlloc” ni són llibertat d’expressió i que si un grup vol convocar una manifestació ha de sol·licitar-la.

“Ací no va haver-hi cap càrrega policia. No va haver-hi trets de boles. Va haver-hi contenció, perquè no anara a més. En vista a la petició de noves concentracions demanaria responsabilitat, no es guanyen drets amb la crispació. Si es vol manifestar que Hasél estiga fora de la presó, quin sentit tenen muntar aquests disturbis. Sembla que té a veure amb una altra mena de coses”, ha emfatitzat la delegada del Govern en referència a les protestes de dimecres.

També et pot interessar

stats