Proposen elevar l'edat de jubilació i augmentar els anys de cotització per a garantir el sistema de pensions

L'Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal aposta per aquestes mesures perquè el sistema siga sostenible.

VÍDEO | Proposen elevar l\'edat de jubilació i augmentar els anys de cotització per a garantir el sistema de pensions

Un informe de l'Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (Airef), assegura que el sistema públic de pensions és sostenible i tindrà futur si se segueixen determinades mesures com ara l'augment de l'edat de jubilació, i també els anys de cotització.

Per a acabar amb el dèficit estructural de la Seguretat Social, que estima al voltant de l'1,5% del PIB, Airef, que té com a funció garantir el compliment efectiu del principi de sostenibilitat financera per part de les administracions públiques, ha recomanat que siga l'Estat qui assumisca algunes de les despeses de la Seguretat Social.

A més, per a garantir el futur del sistema de pensions públic ha assenyalat dues mesures clau: la primera és elevar l'edat efectiva de jubilació. Ara se situa en 62,5 anys, 2 anys i mig per davall de l'edat legal i de la mitjana de l'OCDE que és de 64,3; la segona, augmentar els anys de cotització per a calcular la pensió. Ara es calcula amb els últims 20 anys, mentre que altres països de l'entorn utilitzen la vida laboral completa.

També proposa augmentar les cotitzacions per contingències comunes, les destinades a les pensions, a costa de les assignades a la desocupació, que serien traspassades a l'Estat.

En total, l'administració central assumiria 16.000 milions d'euros i el dèficit de l'Estat augmentaria del 0,8 al 2,2% del PIB.

També et pot interessar

stats