La proporció d'investigadores a Espanya no millora des del 2009 i és manté per davall del 40%

Ana Barceló defén la importància d'incorporar la categoria del gènere com a determinant de salut en les investigacions.

Barceló en la jornada del Dia Internacional de la Dona i la Xiqueta en la Ciència. Europa Press
Barceló en la jornada del Dia Internacional de la Dona i la Xiqueta en la Ciència. Europa Press

La proporció de dones en el conjunt del personal investigador a Espanya (en equivalència a una jornada completa) no ha millorat en 10 anys, i es manté en el 39%, segons l'informe biennal sobre igualtat de gènere en la ciència i en les universitats espanyoles Científiques en xifres 2017.

Segons aquest informe, el percentatge de dones només ha millorat lleugerament en l'administració pública i en les universitats, encara que des del 2014, i només un punt percentual. Així i tot, els percentatges es troben per sota del 50%. Mentrestant, en el sector empresarial, les dones representen el 31% del personal, el mateix percentatge des del 2013.

Segons les dades aportades pel Ministeri, en la carrera investigadora hi continua havent una escassa representació femenina en la categoria de major rang, en les càtedres. Només s'aconsegueix un equilibri entre homes i dones en els graus més baixos.

Taxes d’èxit similars

Aquesta nova edició de l’informe presenta per primera vegada dades sobre resultats dels processos d'acreditació a categories de professorat universitari i sobre sexennis d'avaluació de l'activitat investigadora.

Així, l'informe mostra que si bé hi ha una escassa representació de dones en les sol·licituds d'acreditació a professorat catedràtic d'universitat (34% de dones en les sol·licituds avaluades i també en les concedides), les taxes d'èxit de dones (47%) i homes (48%) són pràcticament iguals.

Barceló aposta per incorporar el gènere com a determinant en les investigacions sanitàries

La consellera de Sanitat Universal, Ana Barceló, ha defés la importància d'incorporar la categoria del gènere com a determinant de salut en totes les investigacions sanitàries, "perquè és una oportunitat per a innovar en el coneixement científic".

També et pot interessar

stats