Els propietaris d’oliveres monumentals del Baix Maestrat reclamen ajudes per mantindre-les

Amb la baixa producció i l’augment dels costos, molts opten per abandonar-les

Els llauradors demanen ajudes per oliveres monumentals / À Punt NTC

Fa més de mil anys que prop de 5.000 exemplars d’olivera presideixen l’entrada de les finques d’aquesta zona dels camps del Maestrat, una tasca cada volta més difícil de mantindre.

Els llauradors dels camps del Maestrat demanen que es complisca la llei de protecció d’aquest patrimoni, que continua sense un catàleg d’oliveres monumentals i ajudes directes als propietaris. “Aquestes oliveres són deu vegades més cares que mantindre un arbre jove. Per exemple, on està aquesta olivera cabrien cinc o sis arbres joves, que donarien més rendiment i menys cost”, ens afirma Enric Simó, productor d’oli de la Jana (Baix Maestrat).

Cada any la baixa producció, el despoblament i la falta de relleu fan que s'abandonen una desena d'arbres monumentals. A les dificultats de manteniment, s'afig una falta de collita i un augment en costos de producció. “Si tenim una zona protegida, tal com és l’Albufera de València, que rep una picossada d’euros més per hectàrea, per què no ho fem amb les oliveres mil·lenàries?”, ens raona Ramón Mampel, president de la cooperativa Clot d’en Simó, que va decidir recuperar els camps abandonats d'oliveres mil·lenàries i ara cuida de més de 180 monuments.

També et pot interessar

stats