Prohibides les telefonades brossa a partir d’aquest dijous

La llei general de telecomunicacions permet sancionar les empreses si no han rebut el consentiment previ dels usuaris

Imatge d'arxiu de teleoperadors en el seu centre de treball
Imatge d'arxiu de teleoperadors en el seu centre de treball / Shutterstock

Les empreses que comercialitzen béns i serveis tindran prohibit a partir d’aquest dijous fer telefonades comercials no desitjades —les conegudes popularment com a spam— als usuaris que no hagen donat prèviament el consentiment exprés. Aquestes empreses podran ser sancionades en virtut de la llei general de telecomunicacions, que es va publicar en el Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) el 29 de juny del 2022, que contemplava un article que incloïa la prohibició.

La normativa establia un termini d'un any per a entrar en vigor el dret dels usuaris finals a no rebre telefonades no desitjades amb finalitats de comunicació comercial que es contempla en l'article 66 d'aquesta llei. La norma s'aplicarà si l'usuari té una numeració fixa o mòbil assignada a Espanya, segons han precisat fonts de la Secretaria d'Estat de Telecomunicacions.

Així, si l'empresa fa un spam sense consentiment, l'Agència Espanyola de Protecció de Dades (AEPD) podrà iniciar un expedient sancionador contra l'empresa independentment del lloc on se situe. En el cas que una empresa comercialitze béns i serveis a Espanya i efectue una telefonada des d'un call center que se situe fora del país, l'AEPD també podrà dirigir-se a aquesta empresa.

El dret a no rebre telefonades comercials no desitjades es va introduir en la llei durant la tramitació parlamentària, després d'aprovar-se al Congrés d'una esmena pactada entre el PSOE, Unides Podem i ERC.

En un primer moment, el projecte de llei remés pel govern a les Corts reconeixia el dret a oposar-se a aquesta mena de telefonades i a ser informat sobre aquest tema, fet que ja era possible fer a través de la llista Robinson, on els usuaris poden donar-se d'alta per a evitar aquest tipus de comunicacions de les empreses a les quals no hagen donat el seu consentiment. Ara,la llei regula el sector de les xarxes i serveis de comunicacions electròniques i incorpora a l'ordenament jurídic espanyol les directives europees sobre aquest tema.

També et pot interessar

stats