El programa Vides amb història recull el llegat dels majors de les residències DomusVi

El projecte involucra també famílies i cuidadors, ajudant-los a conéixer millor les persones grans

El programa Vides amb història recull el llegat dels majors de les residències DomusVi / À Punt NTC

La iniciativa Vides amb història de les residències DomusVi anima a les usuàries i usuaris dels centres a deixar la seua vida per escrit. Un projecte que involucra les famílies i les cuidadores i els cuidadors, ajudant-los a conéixer millor les persones majors que tenen al voltant. À Punt Notícies ha parlat amb Francisco Mas, un dels majors de la residència DomusVi de Calp (Marina Alta) que s’ha atrevit a participar en el programa, perquè ens parle una mica del llibre que recull les seues experiències, els records d'infància i de joventut, i també la jubilació i la seua vida a la residència.

Explica que en la seua llarga vida ha treballat a l’obra, a la verema o arreplegant arròs a França, entre altres faenes. I que arribar a la residència i trobar-se amb aquest projecte ha sigut “una cosa molt gran”. Les famílies també són molt importants en aquest programa acompanyant els protagonistes en el seu viatge pels records. La neboda de Francisco, Pepa Mas, afirma emocionada que son tio està molt content de tindre les seues memòries i la seua història arreplegades en un llibre. 

L’altra peça fonamental del projecte Vides amb història són les cuidadores i cuidadors de les residències DomusVi, que també col·laboren en l’arreplegada de les històries de vida dels usuaris dels centres. 

Tot el material publicat fins ara està en línia a disposició de la família perquè mantinguen viva la memòria dels seus éssers estimats. És una eina per a millorar els vincles dels majors i la qualitat assistencial i la prova de què funciona és que ja hi ha 500 residents que s’han animat a escriure el seu llibre. 

A més, tal com detalla la directora de DomusVi Calp, Rocío Gil, el projecte els ajuda també a saber quines coses molesten els seus usuaris així com quines són les seues preferències. Tota aquesta informació els ajuda al fet que les cures que els proporcionen siguen més personals perquè bussejar en la memòria dels majors és també una manera d'escoltar-los i descobrir que totes les vides són valuoses.

També et pot interessar

stats