Connectats, el programa que lluita contra la bretxa de gènere en la detecció d'altes capacitats

Aquest perfil d'alumnat moltes vegades desconnecta del sistema educatiu, té problemes d'adaptació social o acaba en fracàs escolar

Xiquetes que participen en el programa Connectats / À Punt NTC

Altes capacitats no són, ni de bon tros, un sinònim d'èxit. L'alumnat amb aquest perfil moltes vegades desconnecta del sistema educatiu o, fins i tot, acaba en fracàs escolar. "Tenim uns indicadors molt baixos de detecció, que esperem que milloren, però la majoria d'autors coincideixen que el rang està entre el 4% i el 5%", afirma Salvador Borràs, director de les Unitats Especialitzades d'Orientació de Xàtiva.

El CEIP Jorge Juan de Monfort, al Vinalopó Mitjà, és un dels sis centres que ha implantat de manera pilot el programa d'Educació Connectats. "L'objectiu és atendre l'alumnat amb alta capacitat, però al mateix temps, buscar i desenvolupar els talents de tot l'alumnat en general", explica Pilar Serra, directora del programa.

El programa s'adapta a diferents etapes educatives per a detectar casos, crear un banc de bones pràctiques i millorar el currículum. Tot, per a transformar aquestes característiques en una veritable oportunitat per a l'alumnat i per a la resta de l'aula. 

Un dels propòsits és lluitar contra la bretxa de gènere que hi ha a l'hora de detectar les altes capacitats. De fet, el 80% dels casos detectats són xiquets. La pregunta és per què no es detecta el talent femení?

Veus expertes assenyalen que les alumnes amb altes capacitats no acostumen a tenir una percepció correcta d'elles mateixes i altres vegades, prioritzen l'acceptació social. Per a contrarestar aquesta baixa autoestima, es realitzen tallers separats entre xiques i xics. I, és en un entorn segur i sense sentir-se pressionades, on se sorprenen de les seues pròpies capacitats i habilitats. 

L'objectiu és que la resta de centres aprofiten els resultats d'aquest programa que s'incorpora a un banc de recursos interactius oberts als docents. Un programa que busca educar per a la igualtat d'oportunitats.

També et pot interessar

stats