Els professionals d'atenció primària demanen un reforç del personal i dels mitjans telemàtics

El president de Societat Espanyola de Pediatria alerta de l'augment del sedentarisme i les hores davant de la pantalla entre els xiquets a causa de la pandèmia

Fernando García Sala a 'Les notícies del matí', aquest dimarts
Fernando García-Sala en 'Les notícies del matí', aquest dimarts / À Punt NTC

La Conselleria de Sanitat Universal estudia recuperar aquesta setmana l'atenció presencial als centres de salut de manera generalitzada, i els professionals de l'atenció primària, en concret els de pediatria, demanen un reforç del personal i també dels mitjans tècnics per a millorar les consultes telemàtiques. Així ho acaba d'explicar en Les notícies del matí Fernando García-Sala, president de la Societat Espanyola de Pediatria Extrahospitalària i Atenció Primària.

Des del Consell s'ha creat la figura de la comissionada de l'atenció primària i comunitària, que té entre els objectius elaborar un pla de transformació i innovació d'aquest sector de la sanitat. Segons García-Sala, aquest pla ha de fer "més atractiva" la pediatria d'atenció primària per als residents que acaben i que se'n van a l'estranger si no tenen plaça en hospitals. Considera que "si passen dos mesos en els centres de salut per cadascun dels seus anys de residència, la coneixeran i hi voldran exercir".

També indica que s'ha de "potenciar la infermeria pediàtrica", ajustar els controls de salut i implantar la telemedicina per al seguiment dels pacients crònics. "Però per a això es necessiten càmeres, ordinadors i la tecnologia adequada", afegeix.

El president de la Societat Espanyola de Pediatria Extrahospitalària i Atenció Primària ha explicat que durant la pandèmia els ciutadans han aprés alguns ensenyaments importants, com respectar els horaris de cita i valorar quan cal acudir al centre. A més, diu que ha millorat la coordinació entre l'atenció primària i l'hospitalària.

Mantindre unes consultes més organitzades i tests de diagnòstic ràpid

De cara a recuperar més atenció presencial, aquest expert ha ressaltat que cal mantindre unes consultes més organitzades, com s'ha fet durant la pandèmia, "ja que el coronavirus estarà entres nosaltres encara un temps", i potenciar la videoconferència amb els pacients crònics. També reivindica l'existència del test de diagnòstic ràpid en les consultes d'atenció primària, "que ens facilitarien la labor primària".

D'altra banda, ha alertat que un dels problemes en els xiquets derivats de la pandèmia és que ha augmentat molt el sedentarisme i l'ús de pantalles, i "caldrà treballar per a deshabituar-los i tornar a la situació anterior".

També et pot interessar

stats