Els productors de cava de Requena busquen un nom alternatiu al d’“Altos de Levante”

La denominació no podrà fer referència ni a València, ni a Requena perquè són termes que identifiquen el vi.

Els productors volen escollir un nom que identifique, d'una manera senzilla, el producte que s'elabora a Requena
Els productors volen escollir un nom que identifique, d'una manera senzilla, el producte que s'elabora a Requena / Europa Press

Els productors de cava de Requena busquen un nom nou per a identificar el cava que fan i que siga alternatiu al d’“Altos de Levante”, que proposa la Denominació d’Origen del Cava d’Espanya. La nova denominació no podrà fer referència a “Requena” ni tampoc a “València”, perquè són referències protegides per a les denominacions d'origen del vi, però els productors valencians busquen un nom amb el qual “tant productors com consumidors reconeguen aquesta zona productora de cava”.

L’Associació d'Elaboradors de Cava de Requena, integrada pels cellers Coviñas, Chozas Carrascal, Dominio de la Vega, Bodegas Hispano+Suizas, Pago de Tharsys, Torre Oria i Unión Vinícola del Este, ha recordat que la decisió final sobre el nom designat per la DO Cava per a la zona de producció de Requena és “competència exclusivament” del Consell Regulador d'aquest organisme, “no tenint aquesta associació ni cap altre organisme de la Comunitat Valenciana capacitat de decisió (vot) en els plens que organitza la DO Cava a través del seu Consell Regulador”.

El Consell Regulador del Cava a Espanya va establir quatre zones productores. En tots els casos, excepte en el de Requena, la denominació feia referència a la zona en què es trobaven (Comtats de Barcelona, Valle del Ebro, Viñedos de Almendralejo i, en el cas de Requena, Altos de Levante). Diverses entitats agràries, així com la Conselleria d’Agricultura han manifestat públicament la seua disconformitat amb la denominació escollida per al cava elaborat a Requena.

Es consideren “innumerables opcions”

Segons han assenyalat els productors valencians, “en els últims sis mesos” l'Associació d'Elaboradors de Cava de Requena ha sospesat “innumerables opcions” per a trobar la nova denominació. “Ha sigut una tasca molt difícil, ja que, al no permetre al·ludir a l'origen real del producte, Requena o, en el seu cas, Valencià, es dilueix la nostra identitat. Aquests són els dos termes que ens han identificat”.

Segons destaca, els defineixen les al·lusions “Requena és cava”, “Requena, cor del cava valencià” o “Fira del cava valencià”, “totes, definicions assumides tant per productors com per consumidors” i l’excepció els “perjudica”.

Per això, l'Associació d'Elaboradors de Cava de Requena treballa en “una nova proposta de nom”, que transmetrà al Consell Regulador de la DO Cava a través de la Conselleria d'Agricultura i “en la qual es constate de manera fefaent l'origen del producte, s’identifique els viticultors i professionals implicats en l'elaboració del cava de Requena i servisca per a afermar-se en els mercats internacionals amb una denominació que situe aquests caves en el mapa de manera clara i concisa”.

També et pot interessar

stats