Primers treballs a la fossa 21 de Paterna per a exhumar 76 persones afusellades al juliol del 1939

Son 73 homes i 3 dones provinents de diferents punts de la Comunitat Valenciana 

Imatge de l'inici de les exhumanacions
Imatge de l'inici de les exhumacions / À Punt NTC

Primers treballs a la fossa 21 del cementeri de Paterna per a exhumar 76 persones afusellades al juliol del 1939, 73 homes i 3 dones. La Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica ha iniciat els treballs en el que és la primera actuació directa d'aquest tipus feta per la Generalitat a Paterna.

Els treballs en la fossa 21 estan encomanats a l'Associació Científica Arqueoantro. Totes les víctimes d'aquesta fossa comuna van ser afusellades entre el 15 i el 21 de juliol de 1939, i posades en quatre saques, entre 18 i 20 presos cadascuna. El lloc de procedència és molt variat. D'Ontinyent provenien 15 i altres 12 eren de Bocairent. També van morir assassinades nou persones de Quart de Poblet, el mateix nombre a València i quatre d'Alfara del Patriarca.

De Catarroja eren tres dones: Carmen Martínez Fortea, Bàrbara Morella Ribes i Francisca Ballester Nogueras, assassinades i posades en l'última de les saques, el 21 de juliol.

Núria i Ariadna són neta i besneta d'una d'elles, Bárbara Morellà. En declaracions a À Punt NTC han explicat que per por, l'assassinat de l'àvia va ser durant molts anys un tema silenciat.

Com elles, molts familiars de persones represaliades han assistit a un acte que, segons diuen, els ajuda a "tancar ferides"

A més, entre els afusellats hi ha víctimes d'altres municipis valencians com Alacant, Vila-real, Bugarra, la Llosa del Bisbe, Castelló, Torrent, Calles, Manises, Picassent, Mislata, Benicarló i Paterna. Entre ells hi havia obrers, teixidors, mecànics, llauradors, cambrers, obrers, sabaters, dibuixants, impressors, metges comerciants i industrials. En concret, en la saca del 15 de juliol es va trobar el secretari de l'Ajuntament de València José María Calatayud Alfonso.

Entre els afusellats també hi havia homes d'altres llocs d'Espanya com Madrid, Cartagena, Jaén, Caravaca de la Cruz (Múrcia), Beas de Segura (Jaén), Albacete, San Felices de Ara (Osca) i Medina de Río Seco (Valladolid). Eren militars, guàrdies d'assalt, guàrdies civils, policies, advocats i empleats de banca.

La consellera, Rosa Pérez Garijo, ha assistit a l'obertura de la fossa 21, on ha assegurat que el Consell "avança en el compliment del full de ruta marcat des de l'inici de la legislatura d'anar exhumant totes les restes de víctimes de la repressió franquista que hi ha al nostre territori".

"Estem retornant la dignitat, no de les víctimes que mai la van perdre; amb cada exhumació i cada vegada que entreguem unes restes als seus familiars anem retornant una mica de dignitat al nostre país", ha assegurat.

També et pot interessar

stats