Els primers casos confirmats a Navarra i Astúries eleven a 55 els casos actius de coronavirus a Espanya

El total de casos confirmats des de l'inici del brot són 51, però dos pacients ja s'han recuperat.

Els primers casos confirmats a Navarra i Astúries eleven a 55 els casos actius de coronavirus a Espanya
Els primers casos confirmats a Navarra i Astúries eleven a 55 els casos actius de coronavirus a Espanya

Amb els dos últims casos confirmats a Navarra i Astúries, ja són 55 al conjunt de l'Estat des que va començar el brot. D'aquests, 53 continuen actius i dos, els pacients de la Gomera i de Mallorca, ja han rebut l'alta mèdica.

La Comunitat Valenciana, on aquest dissabte s'han confirmat cinc casos nous, continua sent el territori amb més casos actius, seguit de la Comunitat de Madrid i d'Andalusia, amb 10 i 8 casos respectivament.

A la resta de comunitats autònomes els casos actius arriben a sis a les Canàries i Catalunya, tres al País Basc, dos a Castella i Lleó, un a les Illes Balears, un a Navarra i un a Astúries.

L'únic cas que s'havia resgistrat fins ara a Aragó s'ha descartat després d'una segona anàlisi que ha donat negatiu.

El director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, ha explicat que la majoria dels casos tenen l'origen identificat i ara s'investiga amb detall aquells altres casos dels quals encara no se’n coneix l’origen i que podrien estar generant cadenes de transmissió a Espanya.

Simón ha explicat que, en principi, el virus anirà a la baixa amb l'arribada de la calor, tal com passa amb la grip comuna. Pero ha volgut remarcar les mesures de prevenció, entre les quals hi ha una bona higiene personal, rentar-se les mans amb freqüència, i mantindre netes les superfícies.

Preguntat per la possibilitat de cancel·lar les Falles, Simón ha reiterat que estan avaluant la situació constantment però que, de moment, no hi ha una “mínima evidència sòlida” per a fer-ho.

La vacuna és qüestió de mesos

La presidenta del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), Rosa Menéndez, ha explicat que hi ha professionals que fa dècades que investiguen virus semblants i pensa que l’obtenció d’una vacuna contra l’epidèmia és “qüestió de mesos” i que, fins eixe moment, el que cal és previndre, “prendre certes mesures” i continuar treballant.

Menéndez ha fet aquestes declaracions abans de participar en l’acte d’homenatge a la científica Margarita Salas, organitzat per la Conselleria de Ciència, Innovació i Universitat d’Astúries.

Primer cas exportat a l'estranger

La ministra de Salut de l'Equador, Catalina Andramuño, ha confirmat aquest dissabte que una ciutadana equatoriana resident a Espanya s'ha convertit en el primer cas de coronavirus del país.

La pacient, de 70 anys, es troba en estat crític i amb pronòstic reservat, ha afegit el viceministre.

També et pot interessar

stats