Les dos primeres dones llicenciades en Medicina a la Universitat de València

Elles són Manuela Solís i Concepción Aleixandre

Ambdues han passat a la història com a referents de la medicina
Ambdues han passat a la història com a referents de la medicina
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
18 de juny 2021 - 13:44 Actualitzat: 18 de juny 2024 - 07:41

Les dificultats de gènere que sofrien les dones de finals del segle XIX i principis del XX són indiscutibles. Tant és així, que les valencianes Manuela Solís i Concepción Aleixandre hi van haver de lluitar durament amb la finalitat de superar les enormes traves que els imposaven les lleis vigents de l'època per a poder matricular-se en la Universitat de València. Finalment, l'any 1889 passar a la història com les primeres dones llicenciades en Medicina. L’accés a l’ensenyament superior en igualtat de condicions no va es aprovar fins a l’any 1910.

Concepción Aleixandre

La doctora Concepción Aleixandre Ballester va ser una pionera en la ginecologia i la defensa de la salut reproductiva de les dones, i la primera dona admesa en la Societat Ginecològica Espanyola.

Per aconseguir matricular-se en Medicina, va haver de demanar un permís especial al rectorat, ja que l’accés a l’ensenyament superior en igualtat de condicions no va aprovar-se fins a l’any 1910. Abans d’estudiar medicina, havia estudiat magisteri a l’Escola Normal Femenina de València. 

Després de llicenciar-se, l’any 1889, va traslladar-se a Madrid. Va aconseguir una plaça de metgessa titular a l’Hospital Princesa i va treballar com a doctora a l’Hospici Provincial. També va obrir consultes privades on cobrava als pacients en funció dels seus recursos econòmics, atenent moltes dones sense recursos de manera gratuïta.

Anunci al diari 'La Época' (8 de gener de 1890)
Anunci al diari 'La Época' (8 de gener de 1890) / Biblioteca Nacional d'Espanya

A més de l’assistència a hospitals i consultes, va fer treballs d’investigació i recerca, arribant a patentar uns pessaris metàl·lics per corregir el descens de la matriu l’any 1910. La seua invenció tractava de corregir els inconvenients higiènics del pessari de cautxú del ginecòleg francés Amédée Dumontpallier i va servir de base per a posteriors investigacions i invencions. L’Oficina Espanyola de Patents i Marques conserva els esquemes d’aquesta invenció.

Part de la patent de Concepción Aleixandre
Part de la patent de Concepción Aleixandre / Oficina Espanyola de Patents i Marques

També va fer una tasca essencial creant i dirigint campanyes per a la higiene de dones i menors. Des del Comité Femení d’Higiene Popular, participant en congressos i impartint conferències o escrivint articles per a revistes científiques, va consagrar-se com una de les divulgadores més importants del seu temps

A més, va ser una activista feminista i sufragista, que participà en nombroses organitzacions que defensaven els drets de les dones i la seua participació en la ciència i la medicina. Entre d'altres, va ser una de les sòcies fundadores del Lyceym Club Femenino, amb María de Maeztu o Victoria Kent, o de l’Associació de Metgesses Espanyoles.

Manuela Solís

Manuela Solís, una de les primeres dones graduades a la Facultat de Medicina de València, és autora d’una infinitat de treballs científics i investigadora, i també va ser una persona compromesa amb la igualtat de drets entre homes i dones.

També et pot interessar

stats