La primavera plujosa disminueix a la meitat la població d’abelles i la collita de la mel de taronger

El sector apícola assegura que instal·lar els ruscos als camps de cítrics durant la primavera n'augmentaria la població

La primavera plujosa afecta les abelles / À Punt NTC

Any darrere any, la població d'abelles pateix una reducció important de les seues colònies. Un fet que afecta la collita de mel i, a més a més, posa en perill el 75% dels cultius. D’una banda, les colònies d'aquests insectes disminueix de manera alarmant per l'ús dels pesticides i per la incidència d'àcars parasitaris, però enguany, per causa que ha sigut una primavera especialment plujosa, també ha afectat les colònies d’abelles. 

Segons ha explicat a À Punt Enric Simó, de l’Associació d'Apicultors Apiads, el sector apícola porta tres anys consecutius de collites de mel de taronger amb un 20% menys del que sol ser habitual. “Els apicultors més antics no coneixien una producció de taronger tan ruïnosa”, ha dit.

La collita de la mel de taronger, base de l'apicultura valenciana, ha caigut en picat. La producció de la mel depén de les colònies d'abelles que, d’una banda estan afectades per un àcar, el Varroa destructor, que les debilita greument, i per les intoxicacions que provoquen els pesticides. 

Imatge d'una abella amb un Varroa destructor pegat al seu cos
Imatge d'una abella amb un Varroa destructor pegat al seu cos / BeecareBayer.com

A més, hem d'afegir els efectes del canvi climàtic. L'últim mes d'abril ha sigut un dels més freds i plujosos dels últims 100 anys. Segons ha explicat Enric Simó, aquesta circumstància afecta en el fet que l'abella no pot volar i, per tant, no pot aprofitar la floració on té l'aliment. Com que no han pogut alimentar-se, la colònia d’abelles s’ha reduït actualment a la meitat.

Un rusco amb abelles
Un rusco amb abelles / À Punt NTC

Per a pal·liar-ne el dèficit, els apicultors han ampliat el nombre de ruscos. Hi ha que tindre en compte que a més de la mel, el 75% dels cultius també depenen de l'acció de les abelles, per tant la seua extinció posa en perill l'agricultura i el futur dels éssers humans. 

El sector apícola assegura que instal·lar els ruscos als camps de cítrics durant la primavera n'augmentaria la població. Una acció prohibida per llei des de fa 25 anys per a evitar la pol·linització creuada del fruit.

També et pot interessar

stats