La primavera plujosa augmenta el risc d’incendis forestals aquest estiu

L’enginyer forestal Ferran Dalmau posa l’accent en la gestió del territori com a eina per a evitar futurs focs.

VÍDEO | La primavera plujosa augmenta el risc d’incendis forestals aquest estiu

La vespra de l’aniversari de l’incendi d’Andilla, entrevistem l’enginyer forestal Ferran Dalmau per a conéixer la previsió d’incendis per a aquest estiu.

La primavera plujosa d’enguany ha fet que hi haja un volum important d’herbàcies, que al final de l’estiu estaran agostejades i, per tant, es convertiran en un combustible que propaga fàcilment els incendis.

A més, si es confirmen les previsions de l’emergència climàtica, en aquesta dècada es produiran sequeres més llargues, intenses i habituals que faran que augmenten el nombre d’incendis forestals.

Per a lluitar contra aquest problema, l’enginyer forestal Ferran Dalmau posa l’accent en la gestió del territori com a eina per a evitar futurs focs, que en la majoria de casos són causats per l’activitat humana.

Per a reduir el risc que les zones urbanes siguen afectades, Dalmau proposa distribuir els jardins de forma que s’evite que les flames arriben als habitatges i fer una aposta per espècies menys piròfiles, que no es cremen amb facilitat.

Quant a la contractació de més efectius per part de la Conselleria d’Emergència Climàtica, l’expert considera que, tot i ser positiva, “fem tard” i ha relacionat l’augment del nombre d’incendis amb el despoblament de les zones rurals durant els darrers 40 anys.

La Covid-19 també marcarà la temporada d’incendis, ja que “no s’han pogut dur a terme moltes tasques preventives durant la primavera i les mesures de seguretat compliquen el protocol d’actuació”, afirma Dalmau.

Malgrat que la pandèmia complique la lluita contra el foc, l’enginyer forestal envia un missatge tranquil·litzador perquè la Generalitat disposa d’efectius per a lluitar contra “el 99,9% dels incendis”.

També et pot interessar

stats