La presó de Soto del Real aprova concedir el tercer grau a Rodrigo Rato

Si Institucions Penitenciàries confirma la semillibertat de l'expresident de Bankia, podria tornar a treballar.

Rodrigo Rato en una imatge d'arxiu quan va ser citat a declarar en un jutjat de la plaça de Castilla, a Madrid
Rodrigo Rato en una imatge d'arxiu quan va ser citat a declarar en un jutjat de la plaça de Castilla, a Madrid / Eduardo Parra (Europa Press)
23 d'abril 2020 - 11:03

La junta de tractament del centre penitenciari de Soto del Real (Madrid) ha proposat concedir el tercer grau o la semillibertat a Rodrigo Rato, exvicepresident del govern espanyol i expresident de Bankia.

L'exdirigent del PP compleix condemna de quatre anys i mig de presó pel cas de les targetes black i està a l'espera de conéixer la sentència per l'eixida a borsa de Bankia.

Tornaria a presó per a dormir de dilluns a dijous

La proposta de reduir de segon a tercer grau el règim penitenciari de Rato li permetria eixir de presó a treballar, i només haver de tornar a dormir de dilluns a dijous. Ja ha sigut aprovada per la junta de tractament i ara ha de ser confirmada per la Secretaria General d'Institucions Penitenciàries.

Rodrigo Rato, de 70 anys, va ingressar en presó a finals d'octubre de 2018 i fins ara era l'únic dels 15 condemnats que van ingressar a la presó per les targetes black que continuava en el règim ordinari.

Fa dos mesos va eixir de presó per a disfrutar de dos permisos de sis dies cadascun concedits per l'Audiència Nacional, que els va autoritzar atenent el bon comportament i en no considerar que hi havia risc de fugida.

Des de principis de desembre de 2019, quan feia poc més d'un any que estava en la presó, Rato ja podia començar a demanar permisos ordinaris en haver complit una quarta part d'aquesta condemna, encara que en paral·lel està a l'espera que es publique la sentència per l'eixida a borsa de Bankia, un cas en el qual la Fiscalia Anticorrupció va elevar la seua petició inicial per a sol·licitar uns altres huit anys i mig de presó.

En ingressar a la presó, l'exvicepresident va demanar perdó. “Accepte les meues obligacions amb la societat i assumisc els errors que haja comés. Demane perdó a la societat i a aquelles persones que s'hagen pogut sentir decebudes”, va dir davant la premsa a les portes de Soto del Real.

A causa de la pandèmia de coronavirus, el Ministeri de l'Interior ha suspés els permisos d'eixida i també les comunicacions físiques de tots els presos. A més, la direcció de Soto del Real va aïllar de manera preventiva fa uns dies el mòdul 10 on compleixen condemna Rato i altres presos com l'extresorer del PP Luis Bárcenas o l'exconseller madrileny Alberto López Viejo després de detectar un positiu.

També et pot interessar

stats