El president de la SGAE declara a l’Audiència Nacional per l’escàndol de les televisions

La trama va defraudar presumptament vora 100 milions d’euros entre 2006 i 2011 mitjançant el registre fraudulent de suposades modificacions d’obres originals.

El president de la Societat General d’Autors i Editors (SGAE), José Miguel Fernández Sastrón
El president de la Societat General d’Autors i Editors (SGAE), José Miguel Fernández Sastrón / Víctor Lerena (Efe)

El president de la Societat General d’Autors i Editors (SGAE), José Miguel Fernández Sastrón, està citat a declarar aquest dijous com a investigat en l’Audiència Nacional en el marc de la causa de la trama coneguda com la roda de les televisions.

Sastrón haurà de comparéixer davant del jutge a les 10:30 hores en una jornada en què també declararan tres persones més per estar suposadament vinculades amb l’estafa, entre les quals hi ha el responsable de la divisió musical de Canal Sur Radio i Televisión, Carlos Salazar Murillo.

La trama, destapada fa un poc més d’un any, la integraven diversos socis de la SGAE i hauria defraudat presumptament uns 100 milions d’euros entre 2006 i 2011 mitjançant una operació que consistia a registrar de manera fraudulenta suposades modificacions d’obres originals (lliures de drets d’autor) sense variar en realitat les autèntiques, per tal d’emetre-les a programes nocturns de televisió.

Segons el jutge instructor, aquestes obres de domini públic plagiades es van titularitzar amb el nom de familiars i testaferros vinculats a diverses editorials que pertanyien a les persones investigades. Aquestes societats tancaven acords amb els responsables de contractació de música de diferents cadenes de televisió que, a canvi, cobraven un percentatge variable dels drets d’autor de les obres en qüestió.

Durant l’operació policial que va destapar la trama, el juny de 2017, van detindre 18 persones. Els tres principals investigats (el compositor Fernando Bermúdez, el productor Rafael Tena i el pianista gadità Manuel Carrasco Tubio) van declarar davant del jutge i aquest va decretar presó eludible sota una fiança de 100.000 euros.

També et pot interessar

stats