El president destituït d’EFE denuncia que “una agència de notícies pública no és del govern”

La periodista i escriptora Gabriela Cañas serà la primera dona que presidirà l’agència EFE.

Fernando Garea i Gabriela Cañas
Fernando Garea i Gabriela Cañas / Efe

El president de l’agència EFE, Fernando Garea, ha comunicat a la plantilla aquest dilluns per mitjà d’una carta que el president Pedro Sánchez l’ha destituït del càrrec. Una missiva en què critica les pressions polítiques en la gestió de l’agència i recorda que als treballadors d’EFE “ens ensenyen que una agència pública de notícies no és una agència de notícies del govern, ni tan sols una agència oficial”.

Garea (Madrid, 1962) ha sigut president de l’Agència EFE durant 19 mesos. El cap que fa 13 en l’agència en substitució de José Antonio Vera, que hi va exercir des de 2012. El substituirà en el càrrec la periodista i escriptora Gabriela Cañas (Conca, 1957), a proposta del govern, segons han confirmat fonts de La Moncloa.

En el comiat recorda que quan s’hi va incorporar al juliol de 2018 va constatar la necessitat d’una renovació de l’agència i enumera els canvis que havia iniciat durant el mandat, al mateix temps que recorda que està en marxa un pla estratègic, que a petició de SEPI ha d’abordar el futur dels continguts, de l’empresa i del personal.

En la carta apunta el motiu que podria ser la clau de la destitució. Així, explica que va aconseguir que tots signaren un document en què es comprometien a promoure l’elecció parlamentària dels presidents d’EFE, “perquè considere que és imprescindible la desgovernalització de l’agència”. Però el PSOE no el va signar.

Gabriela Cañas, nova presidenta de l’agència EFE

Gabriela Cañas es converteix així en la primera dona que presideix l’agència pública en els huitanta anys d’història. Fonts de La Moncloa indiquen que la “consolidació i modernització” d’EFE “serà una de les prioritats” de la futura presidenta, que assumirà el càrrec després d’implementar-se el procediment habitual.

Cañas és llicenciada per la Universitat Complutense de Madrid, i al principi va treballar com a reportera en el Diario de Cádiz i en l’Informaciones. La major part de la carrera professional l’ha desenvolupada en El País, on ha sigut cap de les seccions de Madrid i Societat, corresponsal a Brussel·les i a París, i editorialista. Va ser membre fundadora de la revista El Globo, i també va ser directora general d’Informació Internacional en la Secretaria d’Estat de Comunicació entre el 2006 i el 2008.

També et pot interessar