Preocupació per l'estat del nucli antic de Xàtiva

El sostre del palau de Lluís Cerdà, del s. XVIII, va caure el passat 18 de març

El nucli antic de Xàtiva, en perill de destrucció

El nucli antic de Xàtiva està en perill de destrucció. Els 600 litres per metre quadrat que han caigut en els últims dos mesos n'han accelerat la degradació. És el cas del palau de Lluís Cerdà, del s. XVIII, el sostre del qual va caure el passat 18 de març. L’exdirector del Museu de l'Almodí, Mariano Baldoví, alerta que en qualsevol moment podria assolar-se tot l’edifici. 

L'Ajuntament ha obert des de principi d'any quaranta expedients per perill d'assolament, molts dels quals corresponen a palaus nobiliaris. El regidor d’Urbanisme, Ignasi Sanchis, s’ha mostrat preocupat perquè les cases s’han anat carregant d'aigua i ja hi ha hagut alguns incidents greus.

Una degradació a què se suma l'espoli en cases abandonades. Un exemple més es troba al carrer de Montcada, on algun palau s'ha afonat.

L'Ajuntament espera amb candeletes l'aprovació d'un pla especial del nucli antic que acceleraria la rehabilitació d'aquest patrimoni amb ajuda de fons públics. Sanchis ha explicat que en els pressupostos participatius de la Generalitat hi ha 3,1 milions d’euros destinats a l’adquisició de cinquanta vivendes per a rehabilitar-les i dedicar-les a lloguer per a joves.

Encreuaments difícils, com els dels trespols de les cases senyorials de Xàtiva, que suporten com poden el pes dels segles.

També et pot interessar

stats