Preocupació per la intenció dels Yomus de tornar al Mestalla

La penya ultra intenta tornar a les graderies d'on va ser expulsada el 2015

Ramón Castro, líde del grup d'extrema dreta Yomus durant la convocatòria d'aquest divendres / À Punt NTC

El grup ultra d'extrema dreta, Yomus, vol tornar a les graderies del Mestalla i les noves maniobres per a aconseguir-ho estan causant preocupació. 

L'impulsor és Ramón Castro, un vell conegut de la policia amb un ampli historial feixista i una condemna a dos anys i mig de presó. Fa unes setmanes escenificava a les portes del Mestalla el traspàs del lideratge d'Ultra Yomus a una jove de Gandia, Marta, amb connexions amb la ultradreta. 

Unes setmanes abans, Castro participava en una marxa neonazi contra les persones homosexuals al barri madrileny de Chueca. 

L'auge del moviment preocupa i molts líders de l'esquerra com la síndica d'Unides Podem, Pilar Lima o el de Compromís Fran Ferri. 

"És inadmissible blanquejar persones que fa dos dies estaven manifestant-se amb crits de 'Fora mariques dels nostres barris' o 'Fora sidosos de Madris'", denuncia Ferri en un missatge de Twiter que conclou amb un "Amunt València sense odi". En un altre missatge a la xarxa social, Lima reclama un "futbol lliure de nazis" i anticipa que "no permetrem" un esport amb "feixisme i persones intolerants".

Des de penyes valencinistes, com la Colla Blanc-i-Negra, s'alerta del risc que tornen els radicals a Mestalla. "Aquests que volen pactar ara amb Meriton [l'empresa gestoral del club] són els mateixos que feien caceres al carrer", adverteix Sergi Aljilés.

La doctora en Ciències Polítiques Anna López adverteix de la simbologia neonazi i el renovat discurs "ultranacionalista, racista i homòfob" que acompanya la penya radical.

De moment, Yomus ha aconseguit l'activitat a les xarxes, des d'on han convocat una nova concentració el pròxim diumenge davant el camp de Mestalla. D'allí els van fer fora, en aplicació de la Llei valenciana de la memòria històrica el 2015, per les baralles i els aldarulls, exhibir banderes preconstitucionals i fer apologia dels nazisme.

També et pot interessar

stats