Els Premis Rei Jaume I demanen un Pacte d'Estat per la Ciència que arribe al 2% del PIB

El jurat dels guardons científics farà públics demà els noms de les sis candidatures guanyadores.

A partir d'aquest dilluns es reuneix a València el jurat que designarà les persones guanyadores dels Premis Rei Jaume I 2018
A partir d'aquest dilluns es reuneix a València el jurat que designarà les persones guanyadores dels Premis Rei Jaume I 2018 / Premis Rei Jaume I

Els Premis Rei Jaime I han reclamat aquest dilluns un Pacte d'Estat per la Ciència que permeta aconseguir i executar el 2% del PIB abans de deu anys, al marge dels canvis de govern i dels cicles econòmics.

En un manifest a favor de la ciència, la innovació i l'emprenedoria, que han firmat premiats de les 29 edicions d'aquests guardons, premis Nobel i la comunitat científica i investigadora, l'organització dels guardons demanen també la creació d'un òrgan que gestione i avalue el sistema de R D i i que puga exercir la seua tasca de manera "realment independent dels governs".

A partir d'aquest dilluns es reuneix a València el jurat que designarà les persones guanyadores dels Premis Rei Jaume I 2018. Entre els 80 membres que l'integren hi ha 18 premis Nobel. Entre tots hauran de valorar les diferents candidatures, que enguany arriben a 276, una xifra de rècord. En aquesta edició es commemora, a més, el 30 aniversari dels guardons, que van ser creats l'any 1989 per la Fundació Valenciana d'Estudis Avançats.

No serà fins demà dimarts quan es donaran a conéixer els noms dels guardonats de les sis categories que conformen els premis: Investigació Bàsica, Economia, Investigació Mèdica, Protecció al Medi Ambient, Noves Tecnologies i guardó a l'Emprenedor. Cada un dels premis està dotat amb 100.000€. A partir de les 13:30 hores el Palau de la Generalitat acollirà l'acte institucional, en el qual estarà present també el president Ximo Puig, on es farà pública la decisió del jurat.

El president executiu dels Premis Jaume I, Javier Quesada, ha destacat en Les notícies del matí, el magazín informatiu de la ràdio d'À Punt Mèdia, el gran prestigi que tenen tant els guardons com les personalitats que integren el jurat. "Hi ha molt d'interés a participar en els nostres premis i tractar de guanyar-los", ha assenyalat Quesada, per a qui això fa evident la "bona reputació" del certamen.

També et pot interessar

stats