Els Premis Rei Jaume I demanen aclarir com es pot frenar el canvi climàtic i quin paper té cadascú

Els sis guardons que lliura cada any la Fundació Premis Rei Jaume I s'entregaran aquest divendres a València

Els premiats de 2021, aquest dimecres
Els premiats de 2021, aquest dimecres / Fundació Premis Rei Jaume I

El canvi climàtic i la COP26 de Glasgow ha centrat bona part de les preguntes a la roda de premsa que els premis Rei Jaume I 2021 han fet aquest dimecres a la Fundació Valenciana d'Estudis Avançats (FVEA). Una cimera que ha sigut menys ambiciosa del que molts esperaven, però en la qual s'han aconseguit coses, segons ha remarcat Fernando Valladares, premi Rei Jaume I a la Protecció del Medi Ambient. Valladares ha volgut subratllar alguns missatges: "Una part del canvi climàtic ja està ací", ha remarcat. El científic ha insistit en el fet que matemàticament encara som a temps d'evitar que la temperatura del planeta puge més d'un grau i mig, però ha afegit que falta aclarir com. "No s'acaba d'aclarir com evitar que la temperatura puge un grau i mig", ha emfatitzat.

"Quedar-se dins del grau i mig és encara matemàticament possible, però és cada dia més difícil", ha remarcat Valladares. El científic defén que la societat espanyola està sensibilitzada amb el tema i que el que faltaria, en termes concrets i també generals, és una orientació clara i que cadascú sàpia quin és el seu paper a l'hora d'evitar la part més dura del canvi climàtic.

"No es pot reduir emissions sense sacrificar res. No podem tirar-li la culpa als governs si no estem disposats a canviar res. Hem de reflexionar i hem de fer un esforç conscient per a pensar en la redistribució quan parlem de canvi climàtic", ha afegit Antonio Cabrales, premi Rei Jaume I d'Economia.

Valladares ha afegit durant la roda de premsa que en els panels d'experts del canvi climàtic hauria d’haver-hi una representació de les ciències socials (psicòlegs, antropòlegs, etc.).

En la roda de premsa han participat també la resta de premiats: Licia Verde (Investigació Bàsica), Eduard Batlle (Investigació Mèdica), Nuria Oliver (Noves Tecnologies) i Benito Jiménez (Emprenedor). Els premis es lliuraran aquest divendres a la Llotja de València.

També et pot interessar

stats