Els Premis Rei Jaume I compleixen 30 anys

Aquest dimecres lliuren uns guardons que enguany compleixen 30 anys.

VÍDEO | Els Premis Rei Jaume I compleixen 30 anys

Aquest dimecres es lliuren els Premis Rei Jaume I en la Llotja de València, amb la presència dels reis d’Espanya. Són uns guardons que distingeixen l'excel·lència en el món de la investigació i la ciència.

Els guanyadors dels premis en l'edició d'enguany són: en la categoria d’Investigació Bàsica, María Vallet Regí; en Economia, Xavier Freixas Dargallo; en Medicina Clínica, Dolores Corella Piquer; en Protecció del Medi Ambient, Íñigo Losada Rodríguez; en Noves Tecnologies, Ramón Martínez Máñez; i en Emprenedoria, Enrique Silla Vidal. 

Enguany, els Premis Rei Jaume I compleixen 30 edicions. Creats el 1989 amb la presidència d'honor del rei i impulsats pel professor Santiago Grisolía, actualment són els premis amb major categoria científica d'Espanya. En 30 anys s'han lliurat 146 guardons, 14 dels quals a dones, per a distingir l'excel·lència en el món de la investigació i la ciència.

L'any 1989 el jurat presidit pel Nobel Severo Ochoa lliurava al president de la Generalitat, Joan Lerma, l'acta on s'acordava concedir el Premi a la Investigació Jaume I al catedràtic de la Universitat de Sevilla Manuel Losada. Així naixia el primer premi dels Rei Jaume I, dotat amb 5 milions de pessetes, pioner entre els premis científics a Espanya i avalat per la Generalitat.

En l'any 1990 un príncep Felip molt jove feia la primera visita oficial a València per a lliurar els Jaume I al saló de Corts del Palau de la Generalitat. Uns premis que tingueren des del primer moment el suport de la casa reial amb la seua presència. La primera dona premiada va ser Mercedes Ruiz Moreno, el 1996. El jurat li reconeixia els avanços aconseguits en el tractament i prevenció de l'hepatitis infantil.

Aquests guardons premiaven en els inicis la investigació bàsica. Actualment s'hi han afegit 6 modalitats: Economia, Investigació, Medicina i Medicina Clínica, Protecció del Medi Ambient, Noves Tecnologies i Emprenedoria, dotats cadascun amb una medalla d'or, 100.000 euros i el compromís de reinvertir part de l'import en investigació i emprenedoria.

Els guanyadors d’aquests premis són: en la categoria d’Investigació Bàsica, María Vallet Regí; en Economia, Xavier Freixas Dargallo; en Medicina Clínica, Dolores Corella Piquer; en Protecció del Medi Ambient, Íñigo Losada Rodríguez; en Noves Tecnologies, Ramón Martínez Máñez; i en Emprenedoria, Enrique Silla Vidal. 

Aquesta celebració concentra any rere any a València prop de cent personalitats espanyoles i estrangeres en la Llotja dels Mercaders de la ciutat de València. Un solemne acte dedicat a premiar el coneixement, la investigació i l'excel·lència.

També et pot interessar

stats