Els Premis Cacau d'Or distingeixen deu nous 'temples' de l'esmorzaret

La cafeteria restaurant Beluga de la ciutat de València és la guanyadora del premi especial per l'entrepà de nova creació Quart de Poblet

Premis Cacau d'Or 2021 / À Punt NTC
Premis Cacau d'Or 2021 / À Punt NTC / Miguel Ángel Reino

La cultura de l'esmorzar es manté més forta que mai en tota la Comunitat Valenciana. Així ho demostra el palmarés dels Premis Cacau d'Or, que des del 2015 reconeixen els locals i les persones que contribueixen a mantindre viva aquesta tradició gastronòmica.

Així, la comunitat digital La Cultura de l'Esmorzar, amb el suport de Visit València, ha lliurat els guardons aquest dissabte al Palau de l'Exposició de València on s'han erigit deu nous temples de l'esmorzar.

A Alfondeguilla (Plana Baixa), s'ha premiat Ca Mario, un local especialitzat en esmorzars que té servei únicament de 7:00 a 14:00 hores.

La ciutat de València compta amb quatre bars distingits. Al barri de Russafa, La Cantina, del qual aplaudeixen la seua aposta per la cultura valenciana, incorporant la ceràmica de Manises a unes preparacions que alternen innovació amb receptes tradicionals. De la Cooperativa, a Patraix, han valorat com la gastronomia pot vertebrar el territori, traslladant la riquesa gastronòmica de la comarca requenenca a la capital valenciana amb una excel·lent selecció de carns a la brasa.

Per altra part, París-Los Isidros, també a València i amb més de 30 anys de trajectòria, s'ha considerat el bressol de l'esmorzar moter i un punt indispensable per als amants de l'embotit. Així mateix, Central Bar by Ricard Camarena, s'ha vist reconegut per haver traslladat l'alta gastronomia a l'esmorzar, elevant aquest menjar popular i rescatant el pa de pataqueta.

Les Tapes de Rafa a Carcaixent (Ribera Alta) ha convençut pel seu extraordinari tracte al client i una proposta gastronòmica marcada per la varietat, innovació i creativitat. També per la seua innovació ha destacat La Mesedora d'Algemesí (Ribera Alta) amb una proposta en la qual renoven el menjar casolà i el servei, fins al punt d'incorporar robots al servei, el que representa tota una experiència per al client.

Per últim, Llaurador, de Pedreguer (Marina Alta), ha sigut guardonat pel seu exemple de resistència, ja que van obrir just un mes abans de la pandèmia i, amb gran esforç, han aconseguit posar en marxa un projecte que aposta pel producte local i la cuina tradicional.

L'entrepà del restaurant Beluga, guanyador del Premi Cacau d’Or Especial Amstel
L'entrepà del restaurant Beluga, guanyador del Premi Cacau d’Or Especial Amstel / Heineken España

Quart de Poblet, l'entrepà guanyador del Premi Cacau d'Or Especial Amstel

Però a aquests establiments premiats també cal sumar la cafeteria restaurant Beluga, guanyador del concurs llançat per la marca de cervesa Amstel per a trobar la recepta perfecta per al seu entrepà de nova creació Quart de Poblet, en homenatge a la fàbrica cervesera que tenen en aquesta localitat.

Beluga, situat també a la ciutat de València, ha sigut el triomfador de la competició on s'han presentat prop de 300 restauradors amb les seues propostes per a aconseguir ser la recepta oficial de l'entrepà. Finalment, aquest inclou llom adobat a la planxa, acompanyat de creïlles de pobre amb ou caigut, una base de pimentons verds calfats i un toc de salsa d'allioli especial.

Onze professionals de l'esmorzar reconegudes amb el guardó Dones Esmorzadores

Durant la gala dels Premis Cacau d'Or s'ha nomenat Esmorzador d'Honor a José Pío Beltrán, que va ser responsable durant anys del CSIC a la Comunitat Valenciana i ara dirigeix la Casa de la Ciència.

Així mateix, s'ha mantingut la senda iniciada el 2020 de distingir com a Dones Esmorzadores professionals de diverses àrees que practiquen i difonen la cultura de l'esmorzar valencià. Han rebut aquest reconeixement Carme Sendra, responsable d'Oficoop; Ana Súria, presidenta de la Ruta del Vi d'Utiel-Requena; Alba Martínez, influenciadora; Isabel Dolz, presidenta de la Unió de Consumidors de València; Paz Lloria, professora titular de Dret Penal de la Universitat de València; Araceli Munera, regidora de l'Ajuntament de Massamagrell; Virginia Haba, periodista de TVE; Ana Carrau, vicepresidenta de l'Associació de Joves Empresaris de València, i Àgueda Vitòria, pescadora, pastora i tuitera.

Amb aquesta edició ja són prop de cinquanta els establiments que tenen el guardó com a testimoni dels seus esmorzars de gran qualitat.

També et pot interessar

stats