Premien la UA per un projecte d’assistent per a persones amb discapacitat visual basat en IA

Ajudarà en situacions diàries com entendre cartells, trobar objectes caiguts o diferenciar aliments de capses de medicaments

imatge d'arxiu d'una usuària amb el telèfon mòbil
imatge d'arxiu d'una usuària amb el telèfon mòbil / Shutterstock

El Grup de Robòtica i Visió Tridimensional (RoViT) de la Universitat d'Alacant (UA) ha rebut una ajuda de 20.000 euros per un projecte d’assistent per a persones amb discapacitat visual basat en intel·ligència artificial (IA) que es materialitzarà en una aplicació per a telèfon intel·ligent amb el nom AIDEN.

L’equip, liderat pel catedràtic d'Enginyeria en Informàtica Miguel Cazorla, està desenvolupant aquest assistent, que usarà les més noves tècniques de IA i durà a terme quatre tasques principals. Descripció lliure d'escenes on l'usuari fa una foto i AIDEN li la descriu de manera genèrica; resposta a preguntes sobre l'escena fotografiada; transcripció de text, on l'usuari apunta el mòbil cap a un element que continga text i l'aplicació el llig en veu alta, i, finalment, identificació de productes mitjançant l’escanejat del codi de barres.

Totes aquestes funcions ajudaran les persones amb discapacitat visual en situacions diàries com entendre cartells, esbrinar el color de la roba per a poder combinar-la, trobar objectes caiguts en una superfície, diferenciar entre productes alimentaris o caixes de medicines i, fins i tot, discernir l'arribada i eixida de transports públics.

Cazorla assegura que, gràcies a AIDEN, les persones amb discapacitat visual poden augmentar la seua autonomia i la seua qualitat de vida accedint a informació que d'una altra manera seria difícil d'aconseguir. Segons el cap del projecte, l’aplicació respon a les necessitats d’aquestes persones en una societat en què la majoria d'informació es proporciona en forma textual. A més, des de la universitat destaquen que lectors de codis de barres i programes de reconeixement de text n'hi ha molts, però estan enfocats a un públic generalista i no tenen en compte les particularitats de les persones amb discapacitat visual.

El projecte ha sigut premiat amb una ajuda de 20.000 euros en la VII Convocatòria d'Ajudes a Projectes d'Investigació en Tecnologies Accessibles, promoguda per Indra, a través de la seua filial Minsait, i Fundació Universia, de Banc Santander.

També et pot interessar

stats