Premien l'astrònoma Amelia Ortiz i el biotecnòleg Daniel Pellicer per la seua divulgació científica

El jurat d'aquest premi de Saragossa ha valorat la qualitat i originalitat de les activitats d’Ortiz i la capacitat polifacètica i d’ús de diferents mitjans comunicatius de Pellicer

Daniel Pellicer i Amelia Ortiz
Daniel Pellicer i Amelia Ortiz / Universitat de València

L'astrònoma Amelia Ortiz, de l'Observatori Astronòmic de la Universitat de València (UV), ha guanyat el X Premi José María Savirón de Divulgació Científica, que convoca la Facultat de Ciències de la Universitat de Saragossa, en la modalitat de Trajectòria en Divulgació, per la seua prestigiosa i consolidada trajectòria en l'àmbit de la divulgació científica. A més, Daniel Pellicer, màster en Biotecnologia Mèdica i doctorand en Fisiologia de Malalties Rares Respiratòries per la UV, ha sigut premiat ex aequo en la categoria de Jove Divulgador.

El X Premi José María Savirón de Divulgació Científica, atorgat dissabte passat, reconeix les iniciatives per a acostar la cultura científica i tecnològica a la societat i es concedeix a persones a títol individual, associacions, entitats o institucions que s'hagen distingit per algun projecte, activitat concreta o destacada trajectòria per a acostar la cultura científica a la societat.

El jurat ha decidit per unanimitat premiar Amelia Ortiz per reconéixer la qualitat i originalitat de les seues activitats, que han tingut un clar impacte social i inspirador en noves generacions sobre la bellesa i importància de la ciència". A més, algunes de les seues activitats d'astronomia inclusiva tenen "una alta sensibilitat i utilitat social, són inclusives, imaginatives i afavoreixen que la ciència impregne tota la societat". El premi és de mil euros i li s'entregarà a principis del 2023.

Les activitats d'astronomia inclusiva d'Amelia Ortiz van fer que el 2007 fora requerida per la Unió Astronòmica Internacional (IAU) per a coordinar les activitats a nivell nacional dirigides a persones amb discapacitat, on va liderar projectes de gran impacte internacional reconeguts amb premis i distincions. Per la seua banda, Daniel Pellicer, també redactor de la secció de ciència del periòdic La Razón, i Inés Mármol Peguero, biotecnòloga en l'Institut d'Investigació Sanitària d'Aragó, han quedat distingits ex aequo en la modalitat de Joves Divulgadors, un premi que també consta de mil euros.

El jurat ha valorat la projecció de tots dos candidats, “la seua trajectòria polifacètica, la seua capacitat i l'ús de mitjans diversos per a fer que la ciència tinga una repercussió directa en la societat".

Daniel Pellicer ha actuat en nombrosos esdeveniments amb monòlegs (Desgranando Ciencia, Quart és ciència, al CIB de la Facultat de Medicina, Mednight a València i Salamanca, entre altres). El 2020 va ser finalista de Famelab, el major concurs de monòlegs científics d'Espanya, organitzat per la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECyT). Actualment fa divulgació sobre biotecnologia i biomedicina en Twitter (@Dani_Pellicer) i YouTube en el canal Divudan, en el qual està creant una sèrie de documentals per a formar professionals, pacients i curiosos respecte a malalties minoritàries.

També et pot interessar

stats