El PP i Vox es manifesten contra la retirada del creu dels caiguts a Elx

Segons el manifest, amb el suport de 60 historiadors il·licitans, la creu era un símbol de poder feixista per a cantar el 'Cara el sol' mentre que el president del PP d'Elx ha dit que "es la creu de la pau"

Elx i la creu dels caiguts / À Punt NTC
Francesc Manel Antón
Isabel González
Rafael Martínez
Rubén Millán
04 de juny 2021 - 22:57

La creu dels caiguts d'Elx, objecte de la polèmica mai "no ha sigut mai un monument per a la reconciliació i la concòrdia". Això diu un grup de 60 historiadors il·licitans, que han firmat un manifest per a deixar clar l'origen de la creu. És una iniciativa que ja han seguit altres poblacions valencianes com Rafelbunyol, a l'Horta Nord.

Segons José Antonio Serrano, president de l'associació d'historiadors Maria Teresa Vega d'Elx, en nom del grup d'historiadors ha volgut destacar que aquesta creu "va ser inaugurada el 1944 en una època plena de significat feixista pel franquisme i no té cap consideració amb un discurs democràtic", han dit. Segons els historiadors, "aquesta creu era un símbol de poder i el lloc on es feien concentracions feixistes per a cantar el Cara al sol".

Segons els historiadors la creu era un símbol de poder feixista
Segons els historiadors la creu era un símbol de poder feixista / À Punt NTC

A més, es va construir sobre un obelisc de l'any 1932 que homenatjava els màrtirs de la República, herois de la sublevació militar de Jaca. El Partit Popular i Vox no estan d'acord que es lleve la creu del lloc on està. Per això s'han manifestat aquesta vesprada a Elx.

Pablo Ruz, president del PP d'Elx, ha dit que "es la creu de tots, la creu de la reconciliació i de la pau i la concòrdia". Segons Ruz, els polítics no han d'encetar problemes on no n'hi ha. Encara no està clar si la creu es quedarà al passeig o acabarà en un entorn museístic i didàctic de la dictadura.

També et pot interessar

stats