És possible aconseguir una ciutat sense cotxes?

El Dia Europeu sense Cotxes obri una reflexió al voltant d'una mobilitat més sostenible

És possible aconseguir una ciutat sense cotxes?
Elena Andreu
José Luis Domingo
22 de setembre 2021 - 18:22

Aquest dimecres se celebra el Dia Europeu sense Cotxes. La jornada convida a reflexionar al voltant de l'impacte econòmic de la contaminació i com poder caminar cap a una mobilitat més sostenible.

A la ciutat de València, segons el càlcul de l'Aliança Europea de Salut Pública, el cost anual que es deriva de la contaminació atmosfèrica arriba als 670 milions d'euros. Aquest càlcul ha considerat des dels tractaments mèdics derivats de la contaminació fins al cost de les baixes laborals.

El cost anual que es deriva de la contaminació atmosfèrica a la ciutat de València és d'uns 670 milions d'euros.

El 75% de la contaminació urbana procedeix del trànsit. Només a la ciutat de València arriben cada dia un milió de vehicles. El peatge urbà -pagar per entrar a una ciutat o per aparcar- redueix un 25% el trànsit a les grans ciutats. Els especialistes consultats plantegen, de manera urgent, repensar l'ordenació del territori, fomentar el teletreball i apostar per la jornada laboral de quatre dies.

Imatge del trànsit a la ciutat de València en hora punta
Imatge del trànsit a la ciutat de València en hora punta / À Punt NTC

Segons el director de projectes de mobilitat sostenible Francesc Arechavala, tindre una ciutat sense cotxes s'ha d'aconseguir millorant la infraestructura i la gestió del transport públic, i posant restriccions al vehicle privat, sobretot d'estacionament.

Arechavala aposta per "pagar per aparcar", una mesura impopular, com també ho és el peatge urbà, que actualment es paga per entrar a ciutats com Londres o Estocolm. Iniciatives, segons diu, que considera "absolutament necessàries. Per molt que millore el transport públic, si el nostre recorregut en cotxe no es veu modificat d'alguna manera, difícilment canviarem".

També et pot interessar

stats