El port de València restaurarà a partir de l'octubre les dunes de la platja de la Creu, al Saler

L’Associació de Veïns i Veïnes Devesa-Saler considera que cal buscar altres solucions perque l'aportació d'arena no resol el problema.

Una imatge de la zona sobre la qual s'actuarà.
Una imatge de la zona sobre la qual s'actuarà. / Europa Press

L’Autoritat Portuària de València ha anunciat que restaurarà el sistema dunar de la platja de la Creu, al Saler. Es tracta d'una zona de 800 metres de longitud, situada entre les runes de l'antiga fàbrica Plexi i i les dunes que hi ha al costat del búnquer del Saler, segons detalla en un comunicat l'Autoritat Portuària. L'actuació es licitarà aquesta setmana però no s'iniciarà fins al mes d'octubre. El port ha explicat aquest dilluns que les actuacions tindran presents en tot moment les èpoques de reproducció del corriol camanegre, una au protegida que niua en aquesta zona.

L'actuació suposarà la formació de nous cordons i la fixació de les dunes amb un sistema d'estacades biodegradables, la plantació d'espècies pròpies d'aquests ecosistemes, i la seua protecció gràcies a l'acordonament i la senyalització de la zona. Es concretarà amb 39.000 m³ d’arena provinent de la zona sud de la platja del Cabanyal, i 38.111 plantes de 16 varietats diferents. Aquesta actuació compta amb un pressupost de 628.703 euros i un termini d’execució de quatre mesos. L’objectiu és afavorir la regeneració natural de la platja i potenciar aquest paisatge de gran valor ecològic. En aquests terrenys hi havia unes infraestructures esportives, un col·legi públic i la fàbrica, que ja s'han enderrocat.

Per la seua banda, l’Associació de Veïns i Veïnes Devesa-Saler no està d'acord amb l'actuació prevista. Una portaveu del col·lectiu recorda aquest dilluns que la mar està guanyant terreny i que l'aportació d'arena es una despesa que no resol el problema perquè l'aigua se l'engolirà en el primer temporal que hi haja. "Cal mirar una altra solució", insisteixen des de l’associació, que demana a les autoritats que consideren un projecte de la Universitat Politècnica de València de construir esculls a la costa.

Aquesta actuació s'emmarca en el compliment de la declaració d'impacte ambiental del canal d'accés a la dàrsena interior del port de València per la Copa Amèrica 2007 i el projecte d'ampliació del port. L'actuació va ser programada per l'Autoritat Portuària fa anys, però estava pendent fins ara de l'aprovació per part de Demarcació de Costes, organisme que depén del govern central.

També et pot interessar