Policies i guàrdies civils critiquen una campanya d'Igualtat contra la discriminació racial o ètnica

La iniciativa promocionava un servei d'assessoria gratuïta i confidencial per a víctimes.

Imatge de la campanya del Ministeri d'Igualtat
Imatge de la campanya del Ministeri d'Igualtat / Twitter: @IgualdadGob

Sindicats policials i associacions de guàrdies civils han criticat aquest diumenge l'última campanya del Ministeri d'Igualtat en contra de la discriminació racial o ètnica, perquè consideren que qüestiona la "professionalitat" de les forces i cossos de seguretat de l'Estat.

El Consell per a l'Eliminació de la Discriminació Racial o Ètnica, responsable de la iniciativa, buscava promocionar el servei d'assistència gratuïta per a persones que han sigut víctimes d'aquesta mena de discriminació a l'hora de tramitar reclamacions.

L'organisme, que depén del Ministeri d'Igualtat, posava l'accent en el número de telèfon a través del qual professionals en matèria d'igualtat de tracte ofereixen assessoria gratuïta de manera confidencial, el 900 20 30 41.

La campanya aporta exemples d'incidents racistes denunciables a través del servei d'assistència i orientació a les víctimes. Entre d'altres, casos de la violència motivada per prejudicis racistes, la negació d'assistència sanitària per no tindre documentació o la identificació sense una raó objectiva, únicament pel "color de la pell o altres trets físics".

La menció a les identificacions motivades per biaixos racistes per part dels cossos policials ha sigut interpretada pel sindicat majoritari de la Policia Nacional, Jupol, com una "acusació velada" que posa en dubte la professionalitat dels agents.

En aquesta línia, el Sindicat Unificat de Policia considera un "ultratge" que el Ministeri d'Igualtat insinue que "les forces i cossos de seguretat de l'Estat identifiquen persones de manera discriminatòria".

Pel que fa a la Benemèrita, la Unió de Guàrdies Civils ha demanat una "rectificació" per part del Ministeri pel que consideren un qüestionament "flagrant" de la professionalitat dels agents. En aquest sentit, ha instat el Ministeri de l'Interior a defendre el col·lectiu policial.

La Comissió Europea Contra el Racisme va recomanar que la legislació espanyola penalitzara l'elaboració de perfils en funció de la raça per la policia, considerada una diferenciació injustificada.

També et pot interessar

stats