La Policia Nacional investiga un compte de Telegram que difon bregues de menors de València

El canal rebota clips de baralles al carrer o a les portes de centres escolars, alguns dels quals es creu que podrien reforçar casos d'assetjament escolar

Captura d'una de les bregues que difón el canal investigat
Captura d'una de les bregues que difon el canal investigat / À Punt NTC

La Policia Nacional investiga un canal de Telegram que exhibeix baralles de joves de València i l'àrea metropolitana, molts d'ells menors d'edat. El compte, que es va crear al gener i suma més de 1.200 seguidors, recull moments de gran violència en enfrontaments de tota mena: a les portes de centres escolars, al carrer, en grups reduïts, o en festes amb el denominador comú de l'inevitable rogle de persones animant els contrincants. En alguns clips, minoritaris, també es mostren agressions individuals. El canal captura vídeos penjats per gent jove i moltes vegades no amaga la font original des d'on inicialment es va difondre el vídeo, exposant les identitats digitals de possibles menors d'edat.

La difusió en obert d'aquestes bregues ha encés les alarmes del Cos Nacional de Policia, tant per la normalització d'aquesta violència com pel risc que la gravació puga alimentar casos de possible assetjament. No obstant això, les fonts policials consultades asseguren que, de moment, no s'ha formalitzat cap denúncia relacionada amb el canal de València.

Juntament amb el compte de Telegram, n'hi ha d'altres oberts en les xarxes socials igualment populars, com Instagram, que reprodueixen vídeos pareguts, a vegades barrejats amb baralles d'altres latituds. El fenomen no és nou. En els últims anys s'han tancat diversos comptes similars, però tornen a aparéixer un temps més tard emparant-se en l'anonimat i la falta de col·laboració i agilitat de les centrals de les xarxes per a eliminar-los. Alguns dels vídeos tenen com a escenari festes populars.

La Policia Nacional ha intensificat la vigilància al carrer per als dies grans de Falles, sabent que algunes de les bregues poden acabar també en les xarxes. Aquest dissabte ja van haver-hi incidents durant les revetles del barri de Patraix i en una celebració a Russafa, que va acabar amb un jove atés per traumatisme cranioencefàlic.

Repunt de la violència protagonitzada per menors

La memòria de la Fiscalia de 2022 adverteix que pot haver-hi un augment dels casos violents a protagonitzats per menors en la postpandèmia a la Comunitat Valenciana, fins i tot amb l'exhibició de navalles. A la província de València, on suposadament s'ha gravat la major part dels vídeos que s'exhibeixen en els comptes assenyalats, es va passar de 911 expedients per lesions a 1.380 i es va constatar un repunt de l'assetjament escolar (261 casos sobre 193).

No obstant això, la preocupació més gran del ministeri públic va centrar-se en el creixement acusat de les agressions sexuals (de 31 en un any a 117 només a València), que van fer que la fiscal general posara damunt la taula la necessitat de reobrir el debat sobre l'edat mínima per a imputar els menors.

També et pot interessar

stats