La Policia homenatja a València els 188 agents assassinats en actes terroristes

El cap superior de Policia de la Comunitat Valenciana ha destacat els esforços que els han permés evitar centenars d’accions terroristes

Moment del discurs del cap superior de Policia de la Comunitat Valenciana, Carlos Gajero
Moment del discurs del cap superior de Policia de la Comunitat Valenciana, Carlos Gajero / CNP

La Policia Nacional ha rendit este dimarts a València homenatge els 188 agents del cos que han perdut la vida a causa del terrorisme a Espanya, deu d'ells assassinats o oriünds de la Comunitat Valenciana.

El cap superior de Policia de la Comunitat Valenciana, Carlos Gajero, que ha presidit l’acte juntament amb la delegada del govern a la Comunitat Valenciana, Pilar Bernabé, ha assenyalat que es tracta d’una mostra de “reconeixement, respecte i solidaritat” cap a ells, però també per la nostra memòria “perquè no podem permetre'ns oblidar la violència, el dolor i la destrucció que genera el terrorisme”.

La Direcció General de la Policia ha instaurat el Dia de les Víctimes del Terrorisme en la Policia Nacional per a honrar les víctimes del terrorisme i els seus familiars el 16 de juny, data en el qual l'organització terrorista ETA va assassinar la inspectora cap María José García Sánchez a Zarautz (Guipúscoa) el 1981.

Sobre este tema, Gajero ha assenyalat que la lluita contra el terrorisme a Espanya ha presentat diversos fronts, “tots ells brutals i violents”, i és el més cruent pel nombre de víctimes el d'ETA, que va deixar més de 850 víctimes mortes i prop de 2.600 persones ferides.

També ha recordat els atemptats de Madrid el 2004 i de Barcelona el 2017, perquè han quedat en la memòria col·lectiva d’Espanya com a exemple de l'amenaça terrorista que, segons ell, es presenta hui dia com "un fenomen global capaç d'atemorir la nostra societat i soscavar els nostres principis i valors democràtics".

De fet, ha recordat que l'amenaça del terrorisme continua "vigent" i per això es manté des del 2015 el nivell 4 d'alerta terrorista. Així, ha destacat que la Policia Nacional dedica “una gran part” dels recursos humans i mitjans materials a la prevenció d'atemptats, fet que els ha permés “evitar centenars d'accions terroristes”.

Per la seua banda, la delegada del govern, Pilar Bernabé, ha incidit en el fet que és “imprescindible i necessari” retre homenatge a tots els agents que van morir per defensar la convivència, la pau, la democràcia i una societat millor. “La memòria, en una societat democràtica com la nostra, és imprescindible i és necessari per a poder preservar també la nostra pròpia identitat”, ha recalcat.

Així, ha urgit a honrar la seua memòria amb la voluntat de preservar eixe llegat i mantindre la recepta de lluita contra ETA basada en la pau, la unitat i la democràcia, i transmetre-la als nous policies que s'incorporen.

També ha assistit a l’acte la consellera de Justícia i Interior, Elisa Núñez, que en declaracions als mitjans ha reconegut el “profund dolor” que el terrorisme ha causat i ha coincidit que és necessari mantindre la memòria de les víctimes com a element fonamental per a honrar el seu llegat.

També et pot interessar

stats