La Policia de la Generalitat confisca tres falsificacions de Velázquez i Ticià que es venien per 45 milions a Santander

El propietari, que assegurava que havia heretat les obres, venia com a originals un autoretrat de Velázquez (30 milions), un retrat de Quevedo (3 milions) i l'Eccehomo de Ticià (12 milions)

Agents de la Policia de la Generalitat inspeccionen les obres recuperades
Agents de la Policia de la Generalitat inspeccionen les obres confiscades / Conselleria de Justícia

El Grup de Patrimoni Històric de la Policia de la Generalitat ha intervingut tres falsificacions que s'atribuïen a Diego Velázquez i a Tiziano. Les pintures havien eixit al mercat per un valor de 45 milions d'euros a Santander. L'operació, iniciada al març, s'ha desenvolupat en col·laboració amb la Unitat de Delinqüència Especialitzada i Violenta de la Policia de Cantàbria.

Les obres són un autoretrat de Velázquez, que es venia per 30 milions; un retrat de Francisco Quevedo, que s'atribuïa a Velázquez i que es comercialitzava per tres milions, i un eccehomo, signat suposadament per Tiziano, que havia eixit al mercat per 12 milions d'euros. Les tres falsificacions es troben ja sota custòdia policial a València.

La Policia de la Generalitat, adscrita al Cos Nacional de Policia, va detectar el mes de març que les tres obres s'havien posat a la venda per Internet. Els quadres són propietat d'un particular establit a Santander que ha assegurat als agents que les obres procedeixen d'una herència familiar i que sempre s'han considerat originals. 

No obstant això, després d'haver consultat el Museu de Belles Arts de València, els experts van concloure que la qualitat de les pintures no respon a les característiques mínimes per a atribuir-les a Velázquez o Ticià. 

El propietari ha aportat el permís d'exportació temporal amb possibilitat de venda, expedit per la Junta de Qualificació, Valoració i Exportació de Béns del Patrimoni Històric, que depén del Ministeri de Cultura i Esport, per a intentar acreditar l'autoria original d'almenys una de les obres atribuïdes a Velázquez. La certificació, segons expliquen fonts del cos policial, no es garantia de l'autoria ni l'autenticitat.

També et pot interessar

stats