La policia francesa desallotja els manifestants que tallaven l'AP-7 a la Jonquera

Els gendarmes han emprat gas pebre per a desallotjar-los i en total hi ha huit persones detingudes.

Foto de portada: La gendarmeria francesa comença a desallotjar els manifestants

Els antidisturbis de la Gendarmeria francesa han desallotjat els manifestants que tallen el pas fronterer de l'AP-7 a la Jonquera, a França, des de dilluns a les nou del matí. Ahir era festa a França, però aquest dimarts és laborable i les autoritats han pres mesures ja de bon matí per a normalitzar la circulació de vehicles.  

La Gendarmeria, els Mossos d’Esquadra i la Guàrdia Civil estan retirant els manifestants des de les 8 del matí en una operació coordinada per les policies d'Espanya i França. Han apartat les barricades de ferros, tanques i restes d’obra que taponaven l’autopista i han començat a alçar pel braç, un a un, els manifestants que seien a la calçada. Algunes persones s'han queixat d'irritacions als ulls per l'ús de gas pebre per part dels gendarmes. La pressió dels antiavalots ha fet retrocedir la protesta a poc a poc des del costat francés de l'autopista a l'espanyol.

Els Mossos s'han emportat detingut un manifestant i els policies francesos n'han arrestat set més. Tot i la resistència inicial a abandonar l'autopista, la pressió policial ha fet que molts manifestants hagen començat a desmuntar les tendes de campanya i a retirar els vehicles. També han començat ja a desmuntar l'escenari que muntaren dilluns en plena autopista. 

Els manifestants convocats per Tsunami Democràtic, vora 2.000, han passat la nit al ras en cotxes o tendes de campanya, i han instal·lat barricades i un escenari a la carretera on han celebrat concerts de música. Es tracta d'una acció de protesta del moviment independentista amb l'objectiu d'internacionalitzar el rebuig a la sentència del 'procés', i pretén tallar la via durant tres dies. 

La policia francesa va demanar a les persones concentrades que desallotjaren la via, i han advertit que els antidisturbis tenen l'orde d'alliberar el pas. Els ministres de l'Interior espanyol i francés han estat en contacte permanent des que han començat les protestes.

Pérdues de vora 15 milions d'euros

La mobilització ja ha provocat la queixa dels empresaris del transport, que denuncien el cost econòmic i personal del bloqueig de camioners a l'AP-7. Alerten que el tall de la Jonquera pot provocar pèrdues diàries d'uns 15 milions d'euros per a les empreses i el desabastiment d'alguns productes.

La patronal catalana Foment del Treball ha demanat una declaració contundent del president de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra, per a evitar el bloqueig. Per la Jonquera circulen cada dia més de 10.000 camions per cada sentit que transporten més de 20.000 tones de mercaderies.

També et pot interessar

stats