La policia comença a aplicar el nou protocol per a valorar el risc de les víctimes de violència de gènere

Es milloren els formularis i les eines per a elaborar la valoració policial del risc, emmarcada en el Sistema VioGen.

Entrevista a Marina Rodríguez, cap de la Unitat de Violència de Gènere de la secretaria d’Estat de Seguretat
Entrevista a Marina Rodríguez, cap de la Unitat de Violència de Gènere de la secretaria d’Estat de Seguretat

El nou protocol per a determinar la valoració policial del nivell de risc de les víctimes de violència de gènere comença a aplicar-se aquest dimecres 13 de març. Com a novetat, s’alertarà a l’autoritat judicial mitjançant una diligència expressa dels casos que siguen susceptibles d’evolucionar en violència més greu o inclús en assassinat. El nou procediment policial també té l’objectiu de detectar els casos amb menors a càrrec de la víctima en possible situació de vulnerabilitat.

L’ha elaborat el Ministeri d’Interior, i busca millorar la valoració policial del nivell de risc de violència de gènere. Té el seguiment de cada cas que inclou, de manera específica, el risc dels menors. També es volen “aclarir i simplificar” algunes qüestions, com ara el tractament de determinats casos de violència de gènere, l’aplicació de mesures policials de protecció de caràcter obligatori segons el nivell de risc i l’elaboració d’un pla de seguiment personalitzat.

Afinar en la detecció dels casos susceptibles d’evolucionar en noves situacions de violència

Marina Rodríguez, cap de la Unitat de Violència de Gènere de la Secretaria d’Estat de Seguretat, ha explicat en Les notícies del matí que aquest protocol introdueix millores “per a afinar en la detecció d’aquells casos susceptibles d’evolucionar en noves situacions de violència”. Segons ha explicat, el protocol entra en funcionament davant de la primera denúncia. El que la valoració policial del risc mesura és “el nivell de risc” que té la dona que ja ha presentat una denúncia “de tornar a ser agredida pel mateix agressor”.

Pot ajudar a detectar riscos i una de les novetats és que hi haurà la possibilitat d’identificar casos en què els menors al càrrec de la dona “puguen estar en situació de vulnerabilitat, bé perquè han patit amenaces de caràcter objectiu o la mare perceba que hi ha una amenaça subjectiva contra ells”, ha ressaltat Rodríguez. En aquests casos, les forces de seguretat els identificaran i els faran saber a l’autoritat judicial i fiscal, “i recomanaran que es duguen a terme avaluacions dels menors i dels pares per a avaluar la idoneïtat de la unitat familiar en què viuen”.

El nou protocol preveu també l’actuació policial sense denúncia prèvia i encara que la víctima no col·labore, perquè són delictes en els quals poden actuar d’ofici. “S’hi actuarà igual que si hi haguera denúncia expressa”, ha remarcat la cap de la Unitat de Violència de Gènere de la Secretaria d’Estat de Seguretat.

Aquesta és la cinquena vegada que s’actualitzen aquests formularis, que es fan de manera obligatòria des del 2007.

També et pot interessar

stats