Polèmica per un cartell sobre violència masclista a Palma que indigna les associacions judicials

"Com he de creure que el seu marit la maltracta si està viva!!" li diu en la imatge un jutge a una dona ferida i amb cabestrell

El polèmic cartell que rebutgen les associacions judicials
El polèmic cartell que rebutgen les associacions judicials / Twitter

"Com he de creure que el seu marit la maltracta si vosté està viva!!". És el polèmic eslògan que es llig en un cartell col·locat en l'estació intermodal de Palma per a conscienciar sobre la violència masclista. Signada per l'Institut Balear de la Dona i el Ministeri d'Igualtat, la pancarta mostra un home vestit amb toga que escridassa una dona amb aquesta frase. A ella se la representa amb ferides i un braç fracturat en cabestrell. Una aposta per la ironia que no ha sigut ben acollida per les associacions professionals de jutges i jutgesses, que han mostrat indignació per la campanya de descrèdit que creuen que la imatge suposa per a la professió i, alhora, incorre en tòpics "falsos i injustos".  

El cartell porta els logotips del Ministeri d'Igualtat, el Pacte d'Estat contra la Violència de Gènere, l'Institut Balear de la Dona i la Conselleria de Presidència, Funció Pública i Igualtat del govern balear. En un comunicat conjunt, l'Associació Professional de la Magistratura, l'Associació Judicial Francesc de Vitòria, Jutgesses i Jutges per a la Democràcia i el Fòrum Judicial Independent manifesten que "resulta contraproduent en relació amb la finalitat que, teòricament, ha de perseguir, perquè precisament desincentiva que qualsevol dona que patisca maltractament es decidisca a interposar una denúncia".

A més, els professionals de la judicatura opinen que "incorre en estereotips i tòpics falsos, ridículs i injustos" i lamenten que el dibuix projecte una imatge falsa de la realitat, ja que tres de cada quatre jutgesses i jutges de violència sobre la dona són dones. El sector creu que la inversió dels organismes públics per a lluitar contra la violència contra la dona estaria molt millor aprofitada si es dedicara a dotar de mitjans els jutjats i tribunals, així com en educació en igualtat i en recursos assistencials per a les víctimes, "en lloc de cartells difamatoris i desincentivadors de les denúncies".

Recorden que no és la primera vegada que es duu a terme una campanya d'aquestes característiques i consideren "una irresponsabilitat que des de les institucions públiques es done pàbul a aquesta mena de missatges".

Segons el comunicat, "pel que sembla, el cartell en qüestió forma part de l'exposició d'una dibuixant, secundada per les institucions" esmentades. En concret, es tracta d'una vinyeta. No obstant això, i després d'expressar el respecte a la llibertat de l'autora per a expressar "les seues idees i sentiments de la manera que tinga convenient", les associacions denuncien "el desencert d'aquelles institucions en contribuir, amb el seu suport, al descrèdit dels professionals que, amb esforç i vocació, treballen diàriament per a erradicar la detestable realitat de la violència masclista".

També et pot interessar

stats