Els podòlegs desmunten els falsos mites sobre la cura dels peus per a córrer la marató

Alerten que algunes de les recomanacions populars són errònies i que en lloc d’afavorir la salut dels peus, podrien danyar-la.

Els podòlegs ofereixen informació sobre com afavorir la salut dels corredors de la Marató de València
Els podòlegs ofereixen informació sobre com afavorir la salut dels corredors de la Marató de València

El Col·legi Oficial de Podòlegs de la Comunitat Valenciana ha desmuntat sis falsos mites que giren entorn de com cuidar o preparar els peus de les persones que corren, amb motiu de la celebració de la Marató de València aquest diumenge.

La presidenta d’aquest òrgan, Maite García, i la vocal, Rosa Leyda, participaran  divendres i dissabte en les conferències que s’han organitza amb motiu de la marató, a l’auditori Santiago Grisolía del Museu Príncep Felip, per a oferir informació sobre com afavorir la salut dels corredors. Compartiran claus essencials per a cuidar els peus davant d’una carrera i posaran l’accent en algunes de les recomanacions populars que són errònies i que en lloc d’afavorir la salut dels peus, podrien danyar-la.

Tallar-se les ungles una setmana abans

El primer mite més conegut amb relació a la cura dels peus dels corredors és no tallar-se les ungles fins que acabe la carrera. Els podòlegs recomanen tallar-les una setmana abans de la competició.

Llavar les sabatilles

També assenyalen que és mentida que les sabatilles esportives no hagen de llavar-se, i aconsellen fer-ho sempre després d’usar-les per a eliminar gèrmens que poden produir infeccions de la pell, així com revisar-les per a comprovar que no hi haja entrat cap tipus d’insecte.

No estrenar sabatilles

Un altre mite és que córrer la marató amb unes sabatilles pràcticament noves no és un problema, un fet comú en els corredors menys experimentats o que fan la prova per primera vegada. Els experts apunten que el calçat necessita adaptar-se al peu per mitjà de l’ús i alerten que unes sabatilles pràcticament noves poden provocar fregaments i, fins i tot, afectar a la xafada.

Calcetins

Quant als calcetins, en el Col·legi de Podòlegs descarten que se’n puga utilitzar qualsevol classe, i recomanen els que no tenen costures i són de composició mixta (sintètics i de cotó).

Sí a les plantilles

També és fals que no siga necessari utilitzar les plantilles per a competir: “Si el podòleg, després de la realització d’un estudi ho ha recomanat, han d’utilitzar-se sempre per a eixir a córrer”, assenyalen. No utilitzar plantilles podria afavorir l’aparició de lesions com ara sobrecàrregues musculars, tendinitis o fascitis plantar.

La nugada dels cordons

L’últim fals mite és que no és important la manera de nugar els cordons de les sabatilles. Per als podòlegs, és fonamental a l’hora d’afrontar una marató, ja que mitjançant la nugada s’aconsegueix la subjecció de la part superior del peu i s’evita que es moguen dins del calçat, cosa que pot generar fregaments o provocar inestabilitat.

També et pot interessar

stats