Alguns pobles dels Ports i l’Alt Maestrat es desperten amb sensacions tèrmiques de fins a -20

Pobles com Xodos i Castellfort no vivien una nit tan gèlida des de feia onze anys. El vent de mestral ha disparat la sensació de fred

Ares del Maestrat, a l'Alt Maestrat, ha sigut un dels municipis que ha passat la nit sota zero
Ares del Maestrat ha sigut un dels municipis que ha passat la nit sota zero / À Punt NTC

El fred s’ha fet sentir ben bé durant la matinada de dilluns, al termòmetre, però sobretot als Ports, l’Alt Maestrat o la Tinença de Benifassà. El termòmetre ha caigut fins als huit o nou graus negatius en molts punts, com Sant Joan de Penyagolosa, la Pobla de Benifassà o Castellfort, però la sensació de fred era molt més intensa. El mestral ha disparat la sensació tèrmica fins als -15 o -20.

La llengua d’aire d’origen polar procedent del nord d’Europa ha entrat amb força al nostre territori i ha deixat un ambient plenament hivernal, malgrat estar pocs dies abans d'entrar en la primavera. Les gelades han sigut generalitzades durant la primera matinada de la setmana en tota la franja compresa entre els Ports i l'Alt Vinalopó.

La mínima més baixa l’ha registrada Sant Joan de Penyagolosa, amb -9 graus, mentre que Coratxà o Castellfort es quedaven ben a prop d'aquest valor, només a unes dècimes; i Vilafranca, en els -7,4 graus.

Mínimes registrades durant la matinada de dilluns, que han sigut especialment baixes a l'interior nord
Mínimes registrades durant la matinada de dilluns, que han sigut especialment baixes a l'interior nord / À Punt Oratge

Fuenterrobles o Alpont també registraven fins a 7 graus negatius durant la primera matinada de la setmana, segons els observatoris de l’Associació Valenciana de Meteorologia, Avamet, i de l'Agència Estatal de Meteorologia, l'Aemet.

Però a aquest fred que evidenciava el termòmetre als Ports, l'Alt Maestrat, l'Alt Palància, els Serrans, el Racó d'Ademús o la Plana d'Utiel-Requena, s’ha afegit el mestral, que ha pres força i ha arribat a deixar ràfegues de fins a 70 o 80 quilòmetres per hora en aquesta zona, cosa que ha fet que la sensació tèrmica, és a dir, la sensació de la pell en contacte amb l’aire ambient, com matisen des de l’Agència estatal de Meteorologia, l’Aemet, fora de fins a -20 en alguns casos.

Era una sensació que no vivien en alguns pobles des del 2017 o fins i tot del 2012, quan també va viure una situació extremadament gèlida semblant.

A pesar que el vent de mestral afluixarà al llarg del dia, aquest dilluns serà un dia realment gelat. Alguns punts de muntanya de l’interior nord no passaran en tot el dia dels zero graus, mentre que a la costa el mercuri es quedarà, com a molt, en els deu o dotze graus.

No es descarten algunes precipitacions, d’escassa importància, que en l’interior podrien ser en forma de neu i únicament podran deixar alguns municipis enfarinats per unes hores. 

També et pot interessar

stats