El poble de Millars es queda sense pa

Els últims forners d'aquest poble de la Canal de Navarrés busquen substituts perquè no es perda el receptari pastisser.

El poble de Millars es queda sense pa
El poble de Millars es queda sense pa

El forn Filiberto de Millars tancarà en breu. Després de dècades coent pa tradicional i dolços típics d'aquest poble de la Canal de Navarrés, els propietaris es jubilen i deixen els veïns sense pa. És un simptoma més del despoblament que pateixen molts pobles de l'interior de la Comunitat Valenciana, ja que el matrimoni de forners no troba ningú perquè agafe el relleu del negoci.

La filla dels mestres pastissers, Lorena Galdón, és la promotora d'una campanya perquè el forn no s'apague definitivament. És per això que ha iniciat una campanya en què ofereix el lloguer del forn, on s'inclou la vivenda que és a la part de dalt perquè hi visquen els nous forners.

Lorena, que treballa com a metge a Castelló, considera que, amb el tancament del forn, no sols es tanca un servei fonamental per a Millars, sinó que es perd part del patrimoni cultural i gastronòmic del poble, ja que els seus pares guarden un llarg receptari de dolços i pastissos que van heretar dels avantpassats i que poden acabar en l'oblit.

Millars està en un procés de despoblació que preocupa l'Ajuntament. És per això que ha presentat un pla de xoc amb una bonificació de 1.200 euros a l'any a tota aquella família que empadrone els fills.

Mestrestant, al forn Filiberto pasten i couen les que podrien ser les últimes coques i barres de pa.

També et pot interessar

stats